Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Likvagnskvinna och servitris på Karlstadsbussar

Popgruppen Da Buzz rullar nu runt i Karlstad. Foto: Karlstadsbuss.

Popgruppen Da Buzz rullar nu runt i Karlstad. Foto: Karlstadsbuss.

Tio av Karlstads stadsbussar fick på lördagen sina namn vid en ceremoni på Stora Torget i Karlstad. En av bussarna fick sitt namn efter en dam som skjutsade Karlstadborna med – likvagn! Likaså hedrades Sola med att få sitt namn på en buss. De tio namnen har valts ut bland närmare 600 förslag som Karlstadborna hade skickat in.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Kullgren(KD) hade uppdraget att ”döpa” bussarna, dock inte genom att kross champagneflaskor mot dem utan genom att dra av den remsa som satts för namnet för att hålla det hemligt tills buss efter buss körde in på torget där också några veteranbussar fanns utställda.

Här är de tio namn som nu pryder Karlstadsbussar:

Alma Andersson: 
Hon startade upp trafiken i Karlstad på 1880-talet och sådde fröet till vad Karlstadsbuss är i dag. Transportmedlen bestod då av häståkdon och en likvagn.

Hertig Karl
: Grundare av Karlstad den 5 mars 1584. Karl var son till kung Gustav Vasa och blev själv kung några år senare. Han ville att Karlstad skulle bli en viktig plats för att kontrollera handeln med järn.

Gundega Liede
: Gundega är uppfostrad med dans av sin mor Erna, så dans har varit en naturlig del i hennes vardag. Gundega Baletten bildades 1971 i samband med framgångarna på talangjaktstävlingar. 1985 bildades Gundega Balettt skolor i Karlstad och Forshaga och hennes elever har varit runt om i Världen och dansat.

Anders Jacobsson
: Anders var byggmästare och ansvarig för bygget av Gamla stenbron eller Östra bron som den heter. Bron började byggas 1761 och var klar 1797. Sten hämtades bland annat från Lamberget, Rudsberget och Svinbäcksberget.

Eva-Lisa Holtz (”Sola”)
: Hon var en glad och driftig servitris som drev ett värdshus i Karlstad på 1700-talet. Hon serverade sina gäster med sitt glada och soliga humör, i och med detta blev hon vida känd och omtyckt varpå namnet ”Sola” uppstod.

Stig Torstensson
: Folkkär skådespelare som även var en underhållare och berättare. För den breda publiken är han mest känd för sin roll som Börje i Carin Mannheimers tv-serie Svenska hjärtan som sändes 1987-1998.

Anna Sandborgh: 
1994 blev hon anställd som kommundirektör i Karlstad kommun och hade den tjänsten ända till 2014. I nästan hela sitt yrkesverksamma liv har hon jobbat i kommunal verksamhet efter avslutande juridikstudier i Uppsala.

Kalle Knepig
: Eller Karl Bohl som han egentligen hette, var ett riktigt original från Forshaga som gick omkring och sålde varor ur sin bruna resväska. Exempel på varor var sytråd, skosnören, strumpor, tvål och bonader.

Monica Zetterlund: 
Hon var en av vår tids främsta jazzsångerskor samt skådespelerska. Hon blev Monica med hela Svenska folket då hon spelade det karltokiga hembiträdet Malin i TV-serien ”Söderkåkar”

Da Buzz
: Pop/dancegrupp som bildades i Karlstad 1999 av producenterna Per Lidén och Pier Schmid och sångerskan Annika Thörnquist. De har skrivit en rad framgångsrika låtar såsom ”Do You Want Me” och ”Let Me Love You Tonight”.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)