Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lyft för bussarna när Umeå bygger om

Kmnutpunkten för den expansiva stadsbusstrafiken i Umeå, Vasaplan, ska byggas om. Bild: Winmgårdh arkitekter.

Kmnutpunkten för den expansiva stadsbusstrafiken i Umeå, Vasaplan, ska byggas om. Bild: Winmgårdh arkitekter.

Umeå planerar en rejäl ombyggnad av Vasaplan som är stadens verkliga centrum och en knutpunkt för busstrafiken i staden. Redan 2008 startade arbetet med att förändra platsen med  olika utredningar och nu finns det ett färdigt förslag till Vasaplans nya utformning med bland annat en ny centrumhållplats för stadsbussarna. Bygget ska vara klart nästa år.

– Den nya Vasaplan kommer att stötta den kraftigt expansiva lokaltrafiken i Umeå, säger stadens kollektivtrafikchef Fredrik Forsell.

– Utifrån nuvarande resandeutveckling är målsättningen 130 % resandeökning mellan år 2005 och år 2020. Sedan 2005 har resandet ökat med nära 85 %.

För busstrafiken byggs en särskild mittplattform som kommer att ge en väsentligt utökad kapacitet och förbättrad framkomlighet för kollektivtrafiken. Trafiksäkerhet för oskyddade trafikanter ökas också då körbanorna kan korsas i två etapper. Utformningen med en mittplattform medför smidiga byten mellan stadsbussarna.

Planeringen är att ombyggnaden ska ha hunnit så långt att bussarna kan köra via Vasaplan när vintertidtabellen börjar gälla i slutet på september 2017.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)