Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transdev tog över i Umeå

En av Ummeås nya elbussar. Foto: Hybricon.

En av Ummeås nya elbussar. Foto: Hybricon.

På måndagen tog Transdev över stadsbusstrafiken, den så kallade Ultra-trafiken i Umeå, från Nobina. Förutom ny operatör och ny tidtabell möttes resenärerna av nya bussar i vad Transdev kallar Umeåinspirerad kostym.

– Umeå är björkarnas stad. Vi har därför valt att lyfta fram björken i den nya designen. Satsningen på elbussar visualiseras genom att de fått en grön lackering medan övriga bussar är blå, säger Harriet Söder, vd för Länstrafiken i Västerbotten.

De nya bussarna i Ultratrafiken är en viktig del li Umeås arbete med att förbättra luftkvaliteten i de centrala delarna av staden. Bussarna har naturligtvis Euro 6-motorer och dessutom en lättviktskonstruktion som innebär att utsläppsnivåerna minskas avsevärt.

Redan under sommaren tas dessutom åtta helelektriska bussar i trafik i Umeå. År 2019 planeras ytterligare 24 el-ledbussar att sättas in på linjerna 1 och 8. Målsättningen är att hela Ultra-trafiken skall vara helt fossilfri senast år 2020.

– Mycket höga miljöambitioner är viktigt för att säkerställa en fortsatt tillväxt i de centrala delarna av Umeå, säger Fredrik Forsell kollektivtrafikchef Umeå kommun.

Ultra har under de senaste åren haft en stark resandeutveckling och hög kundnöjdhet. Satsningar som wifi ombord, automatisk avläsning av mobila enkelbiljetter samt testerna med helelektriska bussar är några av förklaringarna till utvecklingen. Ultra räknar med att ha fördubblat resandet i Umeå redan 2018 jämfört med 2005, något som få andra svenska städer kommer att klara.

– Som operatör möter vi passagerarna varje dag och vi ska göra vårt bästa för att ge alla en bra resa i stadstrafiken. Vår ambition är att vara en aktiv aktör i samarbetet med Länstrafiken och Umeå kommun för att på bästa sätt fortsätta den fina utvecklingen. Den unika elbussatsning i Umeå ligger i framkant i Europa och det är självklart väldigt inspirerande för oss att vara med på den gröna resan, säger Gunnar Schön, vd Transdev.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)