Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Förarlösa bussar ska ta bilister till flyget

Små, förarlösa bussar från franska Navya ska transportera bilister till terminalen på Ålborgs flygplats. Foto: Navya.

Små, förarlösa bussar från franska Navya ska transportera bilister till terminalen på Ålborgs flygplats. Foto: Navya.

Ålborgs flygplats i Danmark planerar att sätta in förarlösa minibussar för att transportera bilister mellan parkeringsplatser och terminalen, rapporterar Danmarks Radio Nordjylland.  Anledningen är att flygplatsens parkeringsplats är på väg att bli så stor att gångavståndet till terminalen blir för lång.

Senast i maj invigde flygplatsen 630 nya p-platser, men man planerar att redan nästa år utöka med ytterligare 500 p-platser. Då blir avståndet till terminalen längre än vad man anser vara acceptabelt som gångavstånd. Därför planerar flygplatsen införa förarlösa bussar.

– Hittills har vi talat om täckta, rullande trottoarer men nu är vi mer intresserade av de små, självkörande bussarna som kan köra runt på parkeringsplatsen och samla upp passagerarna, säger flygplatschefen Søren Svendsen till DR Nordjylland.

De förarlösa bussar man ska satsa på tillverkas av franska Navya och kostar drygt sex miljoner svenska kronor för tre bussar. Ålborgs kommun planerar att sätta in likadana bussar på en mindre busslinje i östra Ålborg om ett par år. Nyligen satte schweiziska Postbus in ett par likadana bussar i trafik i den schweiziska staden Sion.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)