Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark ökning för Scanias bussar

Scanias bussverksamhet hade en stark ökning av orderingången under det första halvåret. Foto: Scania.

Scanias bussverksamhet hade en stark ökning av orderingången under det första halvåret. Foto: Scania.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania kunde under det första halvåret i år räkna hem markant fler order på bussar, jämfört med första halvåret 2015. Det framgår av Scanias delårsrapport som publicerades på torsdagsförmiddagen. Uppgången beror främst på en stark ökning av efterfrågan i Latinamerika, och då i första hand Mexiko. Det är andra kvartalet i år som utgör det verkliga lyftet för Scanias bussverksamhet.

Scanias orderingång för bussar ökade totalt sett med 29 procent till 4 795 (3 712) enheter under första halvåret 2016 jämfört med motsvarande period 2015. Siffror inom parentes hänvisar till samma period 2015.

Scanias marknadsandel inom bussar i Europa uppgick till 7,1 procent för perioden jämfört med 7,2 procent under motsvarande period 2015.

I Europa steg orderingången till 489 (486) enheter för andra kvartalet 2016.

Jämfört med andra kvartalet 2015 steg orderingången med 51 procent i Latinamerika till 945 (625) enheter, främst hänförligt till efterfrågan i Mexiko. I Eurasien sjönk orderingången till 7 (47) bussar hänförligt till Ryssland.

I Asien steg orderingången till 884 (506) bussar jämfört med andra kvartalet 2015 hänförligt till Iran främst. Orderingången i Afrika och Oceanien steg orderingången till 224 (135) bussar relaterat till ökningar i Australien
och Sydafrika.

Scanias leveranser av bussar uppgick till 1 975 (1 810) enheter under det andra kvartalet. I Europa ökade leveranserna med 11 procent i jämförelse med andra kvartalet 2015. I Latinamerika sjönk leveranserna med 19 procent. I Eurasien sjönk leveranserna med 68 procent. I Asien steg leveranserna med 31 procent medan leveranserna av bussar i Afrika och Oceanien under andra kvartalet steg med 58 procent.

Nettoomsättningen för bussar steg med 2 procent under första halvåret till 4 426 miljoner kronor (4 344). Under andra kvartalet steg omsättningen med 6 procent till 2 746 miljoner kronor (2 593).

Scania särredovisar inte det ekonomiska resultatet för bussverksamheten. För Scania som helhet minskade rörelseresultatet kraftigt under det första halvåret, från 4,7 miljarder kronor i fjol till 1,3 miljarder i år. Den kraftiga nergången beror främst på att Scania har gjort en avsättning på 3,8 miljarder kronor med anledning av den konkurrensutredning av EU-kommissiomnen som företaget är föremål för och där flertalet av de stora buss- och lastbilstillverkarna i Europa har dömts att betala mångmiljardbelopp i böter.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)