Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Incitamentsavtal hotar ungdomars billiga bussresor

Avtalet mellan Din Tur och Nobina om stadstrafiken i Sundsvall hotar stoppa ungdomsrabatten för bussresor i staden. Foto: Volvo.

Avtalet mellan Din Tur och Nobina om stadstrafiken i Sundsvall hotar stoppa ungdomsrabatten för bussresor i staden. Foto: Volvo.

Vallöftet om ett månadskort för ungdomar för högst 100 kronor till ungdomar i Sundsvall hotar att spricka. Ändå stod politiker i kommunen på bred front bakom löftet inför valet 2014. Men nu hotas ungdomsrabatten av det incitamentsavtal som operatören Nobina har för stadsbussarna i Sundsvall. Avtalet bygger på att operatören får betalt i förhållande till antalet resenärer.

Tanken med ungdomsrabatten, som en stor majoritet av kommunpolitikerna i Sundsvall ställt sig bakom, är att kortet ska kosta högst 100 kronor i månaden och kunna användas av alla som är under 18 år. Därmed skulle ungdomarna få samma rabatt som pensionärerna har med sina seniorkort.

Men nu hotas ungdomsrabatten av Nobinas incitamentsavtal för stadstrafiken, rapporterar SvT Nyheter Västernorrland.

– Systemet ser ut som så att bussbolaget får ett incitament för antalet resenärer. Ökar antalet resenärer, så får också bussbolaget en extra slant av kommunen. Men skolkortet ingår inte i det, så tar vi bort skolkortet och ersätter det med en hundralapp för ungdomar så får bussbolaget pengar för att göra ingenting, säger Hans Forsberg (C), ordförande för infrastruktur- och servicenämnden i Sundsvall till SvT Västernorrland.

För att en ungdomsrabatt över huvud taget ska kunna införas måste, menar han, avtalsfrågorna re4das ut av bussföretaget och Kollektivtrafikmyndigheten, alltså den myndighet som Sundsvall nyligen sa upp sitt avtal med.

Nobina kör även stadsbussarna i Örnsköldsvik, men där finns en ungdomsrabatt av samma slag som Sundsvall velat införa. Men i Örnsköldsvik kör Nobina inte på ett incitamentsavtal som i Sundsvall.

Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, Din Tur, har för övrigt landets högsta priser för vanliga 30-dagarskort. Ett sådant kort för obegränsat antal resor inom Sundsvalls kommun kostar numera 1 700 kronor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)