Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

KLT: ”Jätteproblem med Nobinas bussar”

Stadsbussarna i Kalmar har fått många klagomål för uteblivna turer. Nobina skyller på busstillverkaren. Foto: marcusroos/Wikimedia Commons.

Stadsbussarna i Kalmar har fått många klagomål för uteblivna turer. Nobina skyller på busstillverkaren. Foto: marcusroos/Wikimedia Commons.

Mer än fyra av tio klagomål som Kalmar Länstrafik (KLT) hittills i år har fått på stadsbusstrafiken i Kalmar gäller turer som helt har uteblivit. Totalt har KLT fått in 51 klagomål på stadsbussarna hittills i år, 22 gäller helt inställda turer, 11 försenade bussar, skriver tidningen Östra Småland. På KLT förklarar man att operatören Nobina har stora problem med de bussar som går i stadstrafiken.

– Vår entreprenör Nobina som sköter all Kalmars stadstrafik har haft jätteproblem med sina fordon det senaste året vilket gör att de inte har tillräcklig kapacitet för att genomföra sitt uppdrag, säger Katharina Seijsing, trafik- och planeringschef på KLT till Östra Småland.

Problemen har varit så omfattande att Nobina under nästan ett år har tvingats betala vite till KLT för bristande kvalitet, likaså ta in andra entreprenörer för att köra i stadstrafiken, bland annat Bergkvarabuss som i augusti nästa år tar över stadsbusstrafiken i Kalmar. Stadstrafiken står för 28 procent av allt resande med KLT.

Nobinas lokale trafikchef Stefan Karlsson skyller problemen med bussarna på leverantören.

– Det har varit stora drift- och kvalitetsproblem länge, men vi har gjort rätt så stora insatser den senaste tiden för att reparera dem, säger han till Östra Småland.

Problemen har också lett till att fackförbundet Kommunal har anmält Nobina i Kalmar till Arbetsmiljöverket eftersom trasiga bussar har fått gå i trafik. I torsdags gjorde myndigheten därför en inspektion hos Nobina i Kalmar.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)