Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal anmäler Nobina till arbetsmiljöverket

Facket Kommunal har anmält Nobina i Kalmar till arbetsmiljöverket. Foto: marcusroos/Wikimedia Commons.

Facket Kommunal har anmält Nobina i Kalmar till arbetsmiljöverket. Foto: marcusroos/Wikimedia Commons.

Facket Kommunal har anmält bussoperatören Nobina till arbetsmiljöverket eftersom facket menar att företaget kör med defekta bussar som både är ett arbetsmiljö- och ett säkerhetsproblem. För tidningen Barometern i Kalmar bekräftar Karl-Johan Bodell, trafikdirektör vid Kalmar Läns Trafik (KLT) att Nobina har stora kvalitetsbrister och har haft det en längre tid.

Bland de händelser som föranlett anmälan till arbetsmiljöverket är att en förare anmäler till Nobinas trafikledning att bakdörrarna på bussen är ur funktion och att en mikrofon är trasig. Bussen byts ut, men kort därefter ser föraren bussen på nytt i trafik. En annan förare får inför körning indikation om att det är problem med bussens ABS-bromsar och att fordonet därför omedelbart ska till verkstad. En halvtimme senare ser föraren den aktuella bussen på en annan linje.

Facket Kommunal skriver i sin anmälan  till arbetsmiljöverket att problem av det här slaget orsakar fysisk och psykisk ohälsa bland förarna och utgör ett arbetsmiljöproblem. Kommunal skriver också att man upprepade gånger har påtalat brister för Nobinas ledning men inget har hänt.

– Vi är väldigt medvetna om det här och Nobina har haft problem under en längre tid. De har stora kvalitetsbrister. Det har varit mycket problem med bussarna, säger KLT:s trafikdirektör Karl-Johan Bodell till Barometern.

Tidningen uppger också att Nobina under ett års tid nästan varje månad har fått betala vite till KLT eftersom man inte levt upp till trafikavtalets krav på säkerhet och kvalitet på bussarna.

Nobina kör nu sitt sista år på trafikavtalet med KLT, ett avtal som man vann år 2008. I den senaste upphandlingen vann Bergkvarabuss den aktuella trafiken. Bergkvarabuss tar över till våren.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)