Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussresandet ökar starkt i väst

Bussresandet i Västsverige har hittills i år ökat mycket kraftigt. Foto: Ulo Maasing.

Bussresandet i Västsverige har hittills i år ökat mycket kraftigt. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med kollektivtrafiken i Västsverige fortsätter att öka. Och mest ökar bussresandet. Under årets första åtta månader har resandet med Västtrafiks bussar ökat med tio procent jämfört med samma tid förra året. Även spårvagnar, tåg och båtar har haft ett ökat resande.

Till och med augusti 2016 gjordes det 194 miljoner resor med Västtrafik, vilket är en ökning med sju procent jämfört med samma period föregående år. Busstrafiken ökade med tio procent, spårvagnstrafiken med fyra procent, båttrafiken och tågtrafiken ökade med en procent vardera.

Västtrafiks kunder blir också allt nöjdare. Kundnöjdheten ligger nu på den högsta nivå sedan mätningarna startade 2013. 74 procent uppger att de är nöjda eller mycket nöjda med Västtrafik, vilket är en ökning med över 20 procentenheter på tre år. Nöjdheten med senaste resan är 94 procent.

Under 2016-2017 inför Västtrafik ett nytt kundräkningssystem för att förbättra resandestatistikens tillförlitlighet. Tidigare sätt att beräkna resandet i främst delar av Göteborgsregionen har inte fångat de säsongsvariationer som den nya mätmetoden gör. För 2016 gör Västtrafik bedömningen att en till två procent av resandeökningen beror på detta.

Bryter man ned resandeökningarna på delregional nivå ser det ut enligt följande: resandet i Göteborgsregionen har ökat med sex procent, i Skaraborg med fem procent, i Sjuhärad med tre procent och i Fyrbodal med sex procent.

– Kollektivtrafikens marknadsandel ökar och sett över en längre tidsperiod har vi en resandeutveckling som ligger i den absoluta toppen nationellt sett, vilket känns mycket bra, säger Lars Backström, vd för Västtrafik

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)