Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svenskarna dissar kollektivtrafiken

Färre än en fjärdedel av svenskarna instämmer helt i att det är enkelt och smidigt att ta sig fram i sin stad med kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Färre än en fjärdedel av svenskarna instämmer helt i att det är enkelt och smidigt att ta sig fram i sin stad med kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiken i Sverige får inget högt betyg av svenskarna, i alla fall inte enligt Samhällsbarometrn 2016. Undersökningen har gjorts av TNS Sifo på uppdrag av konsultfirman Projektengagemang. Färre än var fjärde tillfrågad anser att det är enkelt och smidigt att ta sig runt med bussar och tåg i våra städer. Många störs samtidigt av trafikbuller.

Samtidigt instämmer fyra av tio helt i påståendet att det är enkelt och smidigt att ta sig runt med bil i våra städer. I Stockholms län anser mindre än en tredjedel att bilen är ett smidigt transportalternativ. Det är den lägsta siffran i hela Sverige. 38 procent av befolkningen anser att kollektivtrafiken behöver bli bättre.

Drygt 2 500 personer har i undersökningen svarat på frågor om samhällsutvecklingen på sin hemort.

Över hälften tycker det är enkelt att ta sig runt på cykel och nästan sju av tio anser att deras stad är promenadvänlig. Angelägnast anser man förbättrad kollektivtrafik vara. Överbelastad eller dålig kollektivtrafik samt luftföroreningar är de företeelser i stadsmiljön som oroar svenskarna mest av allt. 26 procent av befolkningen säger sig vara oroad av vardera faktorn.

De miljöproblem som oroar svenskarna mest är den globala uppvärmningen (51 % är oroade) och luftföroreningar (39 %).

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)