Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nödiga löpare transporterar 60 000 stockholmare

Nödiga Lidingloppsdeltagare fixar biogas till bussen. Foto: Keolis.

Nödiga Lidingloppsdeltagare fixar biogas till bussen. Foto: Keolis.

Den gångna helgen ägde Lidingöloppet med över 40 000 löpare rum. De nödiga löparna fixade transporter för 60 000 stockholmare rapporterar bussoperatören Keois som konstaterar att loppet förr om åren har ställt till det för lindingöborna. På grund av så kallad löparmage uträttar nämligen många deltagare sina behov i skogarna runt spåret. Men i år ville Keolis få fler att välja bajamajor och bajspåsar istället för skogen, och avfallet som samlades in blir nu bland annat till biogas.

Löparmage innebär att man har svårt att hålla sig just när man springer längre sträckor. Keolis, som kör alla sina bussar på förnybart bränsle, vände problemet till en möjlighet.

– Tillsammans med löparna samlade vi in 31 ton avfall som ger tillräckligt med bränsle för att driva till exempel hela linje 4 i Stockholm under en dag. Linje 4 är Sveriges tyngsta linje och transporterar cirka 60 000 människor varje dag, berättar Ulf Rosengren, hållbarhetschef på Keolis Sverige.

– För oss var detta en möjlighet att på ett roligt och lättsamt sätt prata om ett känsligt ämne och samtidigt påminna om att alla våra bussar drivs av förnybart bränsle.

Som vid andra stora evenemang ställdes bajamajor ut för att ta hand om avfall från löpare och besökare. I år var hytterna fler än tidigare. Nytt för i år var också att Keolis förutom transporter till och från loppet bidrog med servicevärdar som guidade nödiga löpare till närmaste bajamaja. Men för den löpare som drabbas av löparmage finns ingen tid att spilla. Därför placerade Keolis även ut ställ med påsar: fritt för varje nödig löpare att använda och sedan placera i särskilda tunnor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)