Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

2,2 procent till bussförarna

Ulrika Egervall, vic e vd och förhandlingschef vid Sv eriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Ulrika Egervall, vic e vd och förhandlingschef vid Sv eriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Fackförbundet Kommunal och Sveriges Bussföretag har enats om ett nytt bussbranschavtal. Avtalet löper på ett år och ger en lönehöjning på 2,2 procent, alltså i nivå med det så kallade märket.

Det nya avtalet  Avtalet gäller från 1 oktober 2016 till 30 september 2017 och löper därmed på 12 månader.

–  Vi har haft en konstruktiv dialog med Kommunal under hela processen och det känns positivt att vi har kommit överens i god tid före avtalet löper ut, säger Ulrika Egervall, förhandlingschef på Sveriges Bussföretag.

Avtalet ger en löneökning om 557 kronor per månad från och med 1 oktober 2016. Lägsta lönen för övriga arbetstagare höjs med 2,2 procent. Sedvanliga konsekvenshöjningar av olika lönetillägg sker per samma datum med 2,2 procent. Avtalet innehåller inga ändringar av de allmänna villkoren.

Bussföretagen ville få igenom en rad förändringar i avtalet som Kommunal ansåg vara försämringar. Bland annat ville man förändra pausreglerna och även  få mandat att göra personliga överenskommelser med arbetstagarna om förändringar i arbetstidsreglerna. Kommunal ville ändra förarnas arbetsdagar med längre tid för återhämtning. Inget av dessa krav från parterna fick dock igenom.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)