Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Starkt stöd hos svenskarna för elbussar

En elbuss laddas på en inomhushållplats i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

En elbuss laddas på en inomhushållplats i Göteborg. Foto: Ulo Maasing.

Mer än 80 procent av svenskarna vill se en satsning på eldrivna bussar i sin hemkommun enligt en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Siemens. I undersökningen har Sifo frågat 1 000 svenskar om de tycker att man bör satsa på eldrivna bussar i deras hemkommun. Fler än åtta av tio svarade ja på det, efter att de informerats om att eldrivna bussar är tysta, har liten klimat- och miljöpåverkan och gör det möjligt att ha hållplatser inomhus.

De viktigaste anledningarna till att man vill ha elbussar är enligt undersökningen förbättrad lokal luftkvalitet och minskad klimatpåverkan globalt. På tredje plats kommer minskat buller i stadsmiljön.

– Med el från sol, vind och vatten ger elbussar noll utsläpp, samtidigt som bullret i våra städer minskar. Med så här starkt stöd är målet om en fossiloberoende fordonsflotta 2030 inom räckhåll, säger Anders Bylund, affärsområdeschef för Mobility på Siemens.

Siemens har också gjort en enkät bland 1 520 kommun- och landstingspolitiker. Totalt 84 procent tycker enligt denna att man bör satsa på eldrivna bussar i den egna kommunen eller regionen.

Viktigast för att snabba på introduktionen av eldrivna bussar är tydliga och långsiktiga styrmedel, enligt politikerna. De uppskattar även regeringens elbusspremie som infördes i juni. Tre av fyra politiker svarade att kommunen eller regionen ”absolut” eller ”kanske” bör ansöka om premien.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)