Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stockholm stoppar turistbussar på bilfri dag

Pär Åkerberg, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening: Genuint dåligt av Stockholms stad att förbjuda turistbussar på den bilfria dagen. Foto: Ulo Maasing.

Pär Åkerberg, ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening: Genuint dåligt av Stockholms stad att förbjuda turistbussar på den bilfria dagen. Foto: Ulo Maasing.

Den 18 september genomför Stockholms stad aktiviteten ”I stan utan min bil”. Det ska vara en bilfri dag i Stockholms innerstad. Mål med aktiviteten är att bland annat att få folk att ställa personbilen och istället gå, cykla och resa med kollektiva färdmedel. Och vad gör då Stockholms stad? Jo, man förbjuder bussar att köra i det avstängda, bilfria området!

Turism- och besöksnäringarna är starkt växande näringar. Det är många som vill besöka vår vackra huvudstad. För näringslivet och även Stockholms stad det värdefullt med alla turister som besöker Stockholm och spenderar pengar här.

Allt borde tala för att Stockholms stad vill framstå som en ”turistvänlig stad”, men icke. Förutsättningarna för turister som reser med buss försämras ständigt. Det är mycket svårt att ta sig fram med turistbuss i Stockholm och det blir bara värre och värre. Likaså minskar antalet bussparkeringar hela tiden och möjligheten att ställa bussen någon stans. Konsekvensen blir att tomma bussar får köra runt i staden för bussföraren har ingen plats att ställa den på i avvaktan på att turistgruppen är klar med besöket på Slottet, Vasamuseét, Stadshuset eller något annat besöksmål.

Busstrafiken med turister glöms hela tiden bort. Det verkar också saknas kunskaper hos tjänstemän och politiker hur betydelsefull turismen är för staden.

Som exempel kan nämnas att ett stort antal kryssningsfartyg anlöper Stockholms hamnar varje sommar. Omkring 500 000 kryssningsresenärer ankommer och har några timmar på sig att se staden. Flertalet väljer att resa med buss på en rundtur. Och självklart vill de då se något och inte bara sitta i trafikkö, eller inte få besöka vissa besöksmål, eller tvingas åka långa omvägar för att bussarna inte får köra på vissa gator och broar.

Det är ett genuint dåligt och ologiskt beslut från stadens sida att utestänga turister som reser med buss under den bilfria dagen i Stockholm den 18 september. Det är ett beslut som medför omfattande problem för turisterna och de kommer inte uppfatta Stockholm som en besöksvänlig stad. Staden bör underlätta för turisterna istället för att försämra och sabotera för dem!

Bussbranschen kräver:
– att turistbussar tillåts under den bilfria dagen 18 september. Det är nyttotrafik och ett kollektivt resande av personer som lämnat bilen hemma,
– att förutsättningarna i Stockholm förbättras för turisterna som reser med buss. Framkomligheten för bussarna och parkeringsmöjligheterna måste förbättras,
– att staden har en dialog med representanter för näringslivet tidigt i planeringen av olika trafiklösningar och vid olika arrangemang. Tyvärr förekommer aldrig den dialogen. Utnyttja den kunskap som finns inom branscherna så blir lösningarna bättre!

Pär Åkerberg


ordförande i Stockholms läns Bussbranschförening

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)