Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dålig luft ger fria bussresor som bilisterna får betala

I vinter kan det bli gratis resor med kollektivtrafiken i den norska staden Bergen dagar då luftkvaliteten i staden är alltför dålig, rapporterar det norska radioföretaget NRK. Den norska regeringen har nu sagt ja till att staden kan få finansiera den fria kolllektivtrafiken med pengar från biltullar.

Den norska staden Bergen kan införa fria resor med kollektivtrafiken när luften är hälsofarlig. Foto: Trolvag/Wikimedia Commons.

Den norska staden Bergen kan införa fria resor med kollektivtrafiken när luften är hälsofarlig. Foto: Trolvag/Wikimedia Commons.

Tidigare i år beslutade stadsfullmäktige i Bergen att femdubbla biltullarna, eller bompengarna som de kallas i Norge, och samtidigt erbjuda fria resor med buss och spårvagnar dagar med dålig stadsluft. De så kallade beredskapstaxorna bestämdes till 225 kronor för personbilar i rusningstid och 95 kronor på övrig tid om luften i staden hade varit hälsofarlig i minst två dagar.

Landstinget, Hordaland Fylkeskommune, som  har ansvaret för kollektivtrafiken i Bergen anslöt sig till åtgärderna med fria resor i kollektivtrafiken. Förutsättningen var dock att satsningen finansierades, vilket stötte på patrull.

Den norska motsvarigheten till Trafikverket, Vegdirektoratet, sa nej till en finansiering med ökade biltullar.

Men nu har regeringen kört över Vegdirektoratet och sagt ja till den lösning som Bergen vill ha, men i värsta fall kan införandet dra ut på tiden. Justitiedepartementet är nämligen osäkert på om nuvarande lagstiftning tillåter den lösning som Bergen vill ha. Om så inte är fallet måste Stortinget först besluta om en lagändring innan Bergen på allvar kan ta upp kampen mot luftföroreningarna.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)