Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen lovar fortsatt jakt på spritbussar

Ökat samarbete mellan myundigheter ska stoppa spritbussarna.

Ökat samarbete mellan myndigheter ska stoppa spritbussarna.

Ett utvecklat samarbete mellan olika myndigheter ska effektivisera jakten på spritbussar i framtiden. Regeringen tog på måndagen emot en delrapport från tullen, polisen och ekobrottsmyndigheten om hur smuggelbussarna ska stoppas. Under de senaste åren har organiserade resor till våra grannländer med så kallade spritbussar använts för att föra in stora mängder alkohol som sedan säljs illegalt till ungdomar, konstaterar myndigheterna i sin delrapport.

–  Under en veckas insats beslagtog myndigheterna över 40 tusen liter alkohol från spritbussar på väg in i Sverige. Det är alkohol som annars hade hamnat i händerna på langare, och kanske hos ungdomar. Av de domar som insatsen resulterat i konstateras dessutom att de åtalade också fällts till ansvar, säger finansminister Magdalena Andersson(S).

– Det är tydligt att verksamheten bakom spritbussarna i allra högsta grad är organiserad, säger inrikesminister Anders Ygeman(S).

De båda ministrarna tog på måndagen emot en delredovisning av det uppdrag som tullen, polisen, ekobrottsmyndigheten och skatteverket fick av  regeringen i november förra året. Uppdraget var att kartlägga hur arbetet med att förhindra illegal hantering av punktskattepliktiga varor bedrivs och hur samverkan kan bli bättre. Slutredovisning ska ske senast den 1 oktober nästa år.

– När myndigheterna jobbar tillsammans blir det tydliga resultat. Nu kommer de fortsätta utveckla samarbetet och vi ser fram emot att se ännu bättre resultat nästa år, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Myndigheterna har det senaste året arbetat gemensamt för att kartlägga och identifiera var samarbetet fungerar bra och hittat områden där det kan bli bättre. Det senaste året har myndigheterna höjt kunskapen hos varandra. Nästa år kommer de även redovisa mätningar av vilka effekter samarbetet gett.

Tullverket och Polismyndigheten har huvudansvar för de operativa insatserna, Ekobrottsmyndigheten för lagstiftningsfrågor och Skatteverket för att mäta effekter.

Slutsatser så här långt handlar bland annat om att arbetet kan effektiviseras om samverkande myndigheter ges direktåtkomst i varandras system, att samverkan inom området energiprodukter behöver utvecklas samt att myndigheterna ser behov av gemensamma prioriteringar utifrån en myndighetsgemensam omvärldsbevakning.

I den största gemensamma insats som gjorts mot spritbussar i våras kontrollerades 20 bussar och 40 512 liter alkohol beslagtogs. Det inleddes 56 förundersökningar, 30 personer frihetsberövades och 28 husrannsakningar genomfördes. Ekobrottsmyndigheten genomförde samtidigt ett tillslag i ett ärende och vid en kontroll av bussen påträffades 10 571 liter alkohol och 20 personer greps.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)