Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Säkerhetsbälten i bussar kollas i Västmanland

Säkerhetsbälten i Västmanlandsbuss som ser ut att fungera som de ska. Foto: Ulo Maasing.

Säkerhetsbälten i Västmanlandsbuss som ser ut att fungera som de ska. Foto: Ulo Maasing.

Rutinerna för felanmälningar som gäller säkerheten ska gås igenom och samtliga säkerhetsbälten i bussarna ska kollas. Det har VL/Kollektivtrafikförvaltningen i Västmanland beslutat sedan Vestmanlands Läns Tidning (VLT) på måndagen slog larm om att en del av landsbygdsbussarna i Västmanland har bälten som inte fungerar tillfredsställande. Enligt tidningen har operatören, Västerås Lokaltrafik, inte åtgärdat bältena trots många felamnmälningar.

– Vi ser mycket allvarligt på detta, säkerhetsfrågorna har högsta prioritet och vi har omgående vidtagit åtgärder för att snarast komma till rätta med bältesproblematiken, säger Maria Linder, förvaltningschef VL/Kollektivtrafikförvaltningen Landstinget Västmanland.

– Vi har kallat till möte med AB Västerås Lokaltrafik för att informera oss om vilka åtgärder de vidtar med anledning av uppgifterna.

VL/Kollektivtrafikförvaltningen uppger att man kommer att initiera en större genomgång av rutinerna gällande säkerhetsrelaterade felanmälningar och åtgärder samt rapportering av incidenter kopplade till fordon som framför kollektivtrafik i Västmanland.

Tillsammans med AB Västerås Lokaltrafik kommer dessutom en extra översyn av samtliga bälten att ske likaså kommer kravställningen vid upphandling av framtida fordon att ses över.

Leif Ström, trafikchef vid Västerås Lokaltrafik, säger till VLT att bältena i ett tiotal bussar ska bytas ut med tiden eftersom ”det är en dålig konstruktion, vi är inte nöjda med den”. Han betonar dock att bältena är typgodkända.

– Bältena fungerar men de går trögt. Det är för att man ska kunna spänna fast småbarn, säger han till VLT.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)