Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Swebus slutar köra mellan Uppsala och Stockholm

Snart slutkört mellan Uppsala och Stockholm. Foto: Swebus.

Snart slutkört mellan Uppsala och Stockholm. Foto: Swebus.

Expressbussföretaget Swebus slutar att köra egna expressbussar mellan Uppsala och Stockholm i januari. Antalet dagliga turer minskas från mellan sju och nio till en eller två. Dessa kommer inte att köras av Swebus utan av en av företagets samarbetspartners. Orsaken till nerskärningen är för få resenärer.

Swebus uppger att resenärsutvecklingen har varit negativ de senaste fyra åren på linjen Uppsala – Stockholm. En av orsakerna till det är enligt företaget att man haft svårt att få en bra terminallösning i Uppsala. Det är ytterligare ett exempel på hur den kommersiella linjetrafiken med buss har svårt att komma in i terminaler och infosystem på samma villkor som den skattefinansierade, trots den nya kollektivtrafiklagen som snart är fem år.

– Det här är en sträcka med tuff konkurrens från tåget, säger Joakim Palmkvist, vd på Swebus.

– För att lyckas då, som ett privat expressbussföretag utan skattefinansiering, krävs det att förutsättningarna är i det närmaste perfekta. Tyvärr har det inte varit så, bland annat har vi under en längre tid haft ofördelaktiga hållplatslägen vid Uppsala Resecentrum.

Swebus hållplats har sedan 2012 varit placerad på Stationsgatan vid hållplatsläget längst bort från stationsbyggnaden. Det gör det svårt för Swebus resenärer att hinna med sina anknytningar. Dessutom har det varit obefintlig skyltning inne i terminalen, framhåller företaget, vilket försvårar för resenärer att hitta till Swebus bussar eller ens få upp ögonen för att de finns.

– Vi har hoppats och trott länge att hållplatssituationen skulle förbättras, men tyvärr har det inte skett, säger Joakim Palmkvist. Jag kan konstatera att våra resenärer beklagligtvis har hamnat längst ner på prioriteringslistan när man har fördelat hållplatserna.

Exakt datum för när Swebus slutar trafiken mellan Uppsala och Stockholm är ännu inte beslutat.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)