Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Buss, spårvagn, T-bana, tåg, taxi och hyrbil i ett paket

Helsingfors erbjuder sedan en tid resenärerna en unik mobilittsapp. Foto: Ulo Maasing.

Helsingfors erbjuder sedan en tid resenärerna en unik mobilitetsapp. Foto: Ulo Maasing.

Lokaltrafiken i Helsingfors (HSL) och det finska IT-företaget MaaS Global erbjuder sedan några dagar  en unik app för mobilitet, Whim. För 249 euro i månaden (cirka 2 400 kronor) kan resenärer köpa sig en mycket stor flexibilitet när det gäller sina resor. Grundprincipen är att erbjuda resenärerna ett val av trafikmedel efter vad som för tillfället passar bäst.

Priset kan verka högt, i synnerhet för Stockholmare som har vant sig vid extremt billiga 30-dagarsbiljetter i kollektivtrafiken. Men Whim är tänkt att ge människor ett alternativ till att äga bil.

Det här är vad som ingår i månadsavgiften:
Obegränsat resande med HSL:s bussar, t-bana, tåg, spårvagnar och färjor.
Dessutom får resenären 5 000 ”Whim-poäng”. Poängen kan användas för taxiresor (i snitt åtta resor à tio kilometer) och till att hyra bil under två dagar. Eller så kan man använda det mesta av poängen för att hyra bil under fyra dagar i anslutning till ett veckoslut.

Just nu testas lösningen av ett antal testresenärer. Mot slutet av året räknar MaaS Global och HSL med att komplettera utbudet med en möjlighet att köpa spontana enkelresor via appen.

– Det kommer att bli spännande att se vilka nya kunder som de nya mobilitetspaketen kommer att locka. Förhoppningsvis kommer de att innebära att personer som inte tidigare har ansett att kollektivtrafiken är tillräckligt attraktiv för att de ska lämna bilen hemma. Baserat på erfarenheterna från den här satsningen kan vi tänka oss att öka utbudet så att det omfattar fler mobilitetsaktörer, säger HSL:s vd Suvi Rihtniemi.

Sampo Hietanen, vd och grundare av MaaS Global tillägger:

– Vi vill förverkliga människors dröm om verkligt fri mobilitet. Vårt och HSL:s gemensamma mål är att erbjuda ett attraktivt alternativ till dagens bilägare, ett alternativ som gör det möjligt för dem att kombinera kollektivtrafik och bil, allt efter behov.

Helsingforsregionen är först i världen med den här lösningen, men MaaS förhandlar nu med ett tjugotal storstadsområden i ett antal länder om att införa Whim. Enligt företaget skulle man i framtiden kunna tänka sig en lösning som med några få klick i appen erbjuder resenärerna resor från dörr till dörr, även internationellt. Exempelvis från en Helsingborgsförort till en plats i Berlins stadsdel Kreuzberg: Hela resan, flygresor inräknade.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)