Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Dyrare för Falun, billigare för Borlänge när Dalarna omfördelar

Kommunerna får betala en större andel än hittills av kostnaderna för kollektivtrafiken i Dalarna.

Kommunerna får betala en större andel än hittills av kostnaderna för kollektivtrafiken i Dalarna.

Kostnaderna för kollektivtrafiken i Dalarna ska omfördelas. Falun får ökade kostnader och Borlänge minskade enligt den kostnadsfördelning som direktionen för Region Dalarna på onsdagen klubbade. Tidigare har landstinget stått för hälften av kollektivtrafikens kostnader och kommunerna för den andra hälften. I den nya modellen står landstinget för 41 procent av kostnaderna medan kommunerna står för 59 procent. Varje kommuns kostnader avgörs av befolkningens storlek.

– Nu får vi en fungerande och mer rättvis kostnadsfördelning som bygger på hur stor befolkning som kommunerna faktiskt har, säger Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S).

Den nya modellen innebär att trafiken för en del kommuner kommer att bli dyrare, medan andra får sänkta kostnader. Falun kommer att få ökade kostnader 2017 med cirka 3,7 miljoner kronor. Borlänge får å andra sidan en kostnadsminskning med 4,4 miljoner kronor. Äv en Rättvik tillhör de kommuner som får kännbart högre kostnader medan Smedjebacken tillhör vinnarna.

Totalt innebär modellen att Dalakommunernas kostnad för kollektivtrafiken minskar med 10,3 miljoner, medan landstingets ökar med drygt en miljon. Totalt kommer den allmänna kollektivtrafiken i Dalarna att kosta skattebetalarna 774 miljoner nästa år. Av det svarar kommunerna för 447 miljoner och landstinget för 327 miljoner kronor.

Till det kommer kostnaderna för den särskilda kollektivtrafik, exempelvis sjukresor och färdtjänst, med 130 miljoner kronor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)