Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Scania och Higer inviger ny fabrik för Scania Touring

Scania och Higer har invigt en ny produktionsanläggning för bussar i den kinesiska staden Suzhou. Foto: Scania.

Scania och Higer har invigt en ny produktionsanläggning för bussar i den kinesiska staden Suzhou. Foto: Scania.

Scania och den kinesiska busstillverkaren Higer har invigt en ny anläggning för tillverkning av bussar i staden Suzhou i Kina. Anläggningen är helt inriktad på produktion av Scania Touring samt bussar under varumärket Scania-Higer. Samarbetet mellan Scania och Higer inleddes år 2006.

– Nu har samarbetet vuxit till ett framgångsrikt projekt även om det utvecklats i en annan riktning än den vi planerade från början. Jag tror att bägge parter förväntade sig att Kina skulle bli den huvudsakliga marknaden för vårt samarbete, men nu har det visat sig att de flesta av våra gemensamma produkter säljs utanför Kina. Hittills har vi sålt över 2 500 premiumbussar på över 40 marknader och vi är Kinas ledande exportör av premiumbussar, säger Scanias koncernchef Henrik Henriksson.

Scania Touring är den modell som den nya anläggningen ska fokusera på. Foto: Ulo Maasing.

Scania Touring är den modell som den nya anläggningen ska fokusera på. Foto: Ulo Maasing.

I samband med finanskrisen 2008 försvann efterfrågan på premiumbussar helt i Kina. Trenden har förstärkts genom de senaste årens omfattande investeringar i höghastighetståg i landet. Men med en växande och mer köpstark kinesisk medelklass, ökar enligt Scania åter efterfrågan på långdistansresor i moderna och bekväma bussar.

Scania och Higer är tillsammans Kinas ledande exportör av premiumbussar. Henrik Henriksson uppger att man räknar med en stark ökning i efterfrågan.

Den kinesiska anläggningen har för närvarande en kapacitet på 1 000 premiumbussar per år. På sikt kan volymen bli upp till 2 000 enheter per år.

Den 250 personer stora personalstyrkan på anläggningen i Suzhou arbetar enligt samma produktionsprocesser som på Scanias övriga produktionsanläggningar för lastbilar och bussar runt om i världen.

Samarbetet mellan Scania och Higer bygger på att Higer bidrar med kunskap och expertis kring karossering medan Scania bidrar med chassier och erfarenhet av internationella kunders krav och önskemål. Tillsammans med Higer har Scanias designgrupp gett bussarna ett tydligt Scaniauttryck.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)