Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL kampanjar om enhetstaxa

Snart kostar en enkelbiljett mellan exempelvis Stockholm och Norrtälje lika mycket som en biljett mellan Stureplan och Norrmalmstorg. Foto: Ulo Maasing.

Snart kostar en enkelbiljett mellan exempelvis Stockholm och Norrtälje lika mycket som en biljett mellan Stureplan och Norrmalmstorg. Foto: Ulo Maasing.

Nu startar en stor informationskampanj för att tala om för kollektivresenärerna i Stockholms län att enhetstaxa införs i SL-trafiken från den 9 januari. Enhetstaxan har varit en politisk stridsfråga i Stockholms läns landsting under många år, där (S)+(MP) har drivit frågan medan alliansen har sagt nej. Men tidigare i år gjorde allianspartierna och (MP) upp och snart är det alltså dags för lansering.

Tack vare överenskommelsen kommer en resa i SL-trafiken alltid att kosta lika mycket, hur långt man än åker, inom 75 minuter. För att informera resenärer och underlätta övergången startar nu en omfattande informationskampanj i SL-trafiken.

– Det har varit för krångligt att köpa biljett. Det här är bra för resenärerna och en fråga vi drivit länge. Det gör det också lättare för fler att ställa bilen och åka kollektivt, säger Susanne Nordling (MP) oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting.

– Syftet med kampanjen liksom med det nya biljettsystemet är att det ska bli lättare att resa med SL-trafiken och att intäkterna stärks så kollektivtrafiken kan fortsätta byggas ut och förbättras, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd och styrelseordförande i SL.

Det nya priset för enkelbiljetter i Stockholms län införs den 9 januari. Det innebär att zonsystemet försvinner och ersätts av ett biljettsystem utan zoner. Dagens biljettkategorier byts ut så att det blir ännu enklare att köpa biljett. Istället för ”Helt pris”, ”Reducerat pris” respektive ”Student” Införs biljettkategorierna ”Vuxen” respektive ”Pensionär, ungdom och student”.

I samband med införandet av enhetstaxa justeras även priset för andra resor i SL-systemet. Bland annat kommer SL:s alla biljetter gälla till Gnesta utan tillägg. Likaså försvinner Bålstatillägget. Även SL:s tillägg för att resa över länsgränsen, biljetten ”länsgränspassageavgift” samt 2 extra kuponger med reskassan, utgår ur sortimentet och slutar säljas den 9 januari.

Överenskommelsen mellan Alliansen och Miljöpartiet innebär att samtidigt som enhetstaxa införs i SL-trafiken justeras priset för ett 30-dagarskort till 830 kronor.

Samtidigt skapas enligt partierna bakom enhetstaxan ekonomiskt utrymme för viktiga framtida spårsatsningar såsom Tvärbanans Kistagren, Roslagsbanans utbyggnad och Spårväg Citys förlängning till T-centralen.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)