Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tre fjärdedelar av kollektivtrafiken körs förnybart

I Kronoberg körs 99 procent av kollektivtrtafiken på förnybara drivmedel. Foto: Ulo MAasing.

I Kronoberg körs 99 procent av kollektivtrtafiken på förnybara drivmedel. Foto: Ulo MAasing.

Sveriges landsting och regioner har sedan 2009 nästan förnyat den andel av den upphandlade kollektivtrafiken som körs med förnybara drivmedel. Idag körs mer än 75 procent av den regionala kollektivtrafiken med sådana drivmedel, visar nya öppna jämförelser från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

Inom Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik finns ett branschgemensamt mål om att 90 procent av den regionala kollektivtrafiken ska köras med förnybara drivmedel år 2020. Detta mål kommer att uppnås i förtid om den nuvarande utvecklingen håller i sig.

– I Kronoberg körs den regionala kollektivtrafiken i dag med 99 procent förnybara drivmedel och i Blekinge med 96 procent. Det är bland annat ett resultat av att dessa har ställt höga miljökrav i upphandlingar. Det finns fler goda exempel och det går alltid att göra ännu mer. Arbetet med att minska klimatpåverkan behöver fortsätta. Lika viktigt som att välja klimatsmarta drivmedel är att få fler välja kollektivtrafiken framför bilen, säger Gunilla Glasare, avdelningschef på SKL.

SKL:s öppna jämförelser ger en bred bild av hur landstingen och regionerna minskar sin påverkan på klimatet. Utöver jämförelser om drivmedel i kollektivtrafiken finns också uppgifter om bland annat energianvändning i fastigheter, inköp av ekologiska livsmedel och förskrivning av antibiotika.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)