Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

40 000 förare kollas varje natt

Svenska Taxiförbundets vd Claudio Skubla: BKY är en succé. Foto: Taxiförbundet.

Svenska Taxiförbundets vd Claudio Skubla: BKY är en succé. Foto: Taxiförbundet.

Mer än 40 000 buss-, taxi- och lastbilsförare får varje natt sina behörigheter kontrollerade. Detta tack vare den digitala plattform för behörighetskontroll av yrkesförare, BKY (Behörighetskontroll Yrkesförare)som etablerades 2015 och som också har en egen webbplats. ”En stor framgång för trafiksäkerheten”, säger taxiförbundets vd Claudio Skubla.

Bakgrunden är att TV-programmet Uppdrag Granskning i januari 2012 i två program avslöjade att fanns förare som körde taxi utan giltig behörighet. Det handlade om förare som i vissa fall var dömda för mycket grova brott men mörkade att taxiförarlegitimationen blivit indragen och fortsatte att köra taxi.

TV-inslagen blev en väckarklocka för ansvariga politiker och beslutsfattare.

Våren 2012 gav dåvarande infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd(M)  Transportstyrelsen i uppdrag att i samarbete med Svenska Taxiförbundet ta fram en lösning för digital kontroll av giltiga taxibehörigheter i realtid – inom ramarna för den befintliga lagstiftningen. Ett omfattande arbete inleddes och våren 2015 sjösattes den digitala plattformen BKY (Behörighetskontroll Yrkesförare) som har webbplatsen www.bky.se.

Parallellt med utvecklingen av BKY-tjänsten för taxi förde Svenska Taxiförbundet diskussioner med de övriga branschförbunden inom yrkestrafiken. Det resulterade i att Svenska Taxiförbundet tecknade ett trepartssamarbete med Sveriges Bussföretag och Sveriges Åkeriföretag.

– Det innebär att vi idag kan erbjuda BKY till samtliga verksamma taxi-, buss- och lastbilsföretag i Sverige, säger Claudio Skubla.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)