Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Pendling hotar folkhälsan

De som pendlar med kollektivtrafik mår sämre än de som cyklar eller går till jobbet. Foto: Ulo Maasing.

De som pendlar med kollektivtrafik mår sämre än de som cyklar eller går till jobbet. Foto: Ulo Maasing.

Personer som pendlar med kollektivtrafik eller bil har större sömnproblem och fler sjukdagar än de som cyklar och går till jobbet. Det visar en ny avhandling vid Lunds Universitet. För dem som pendlar med kollektivtrafik ökar den negativa påverkan på hälsan med pendlingstiden, för bilpendlare är sambanden starkast vid restider på 30 – 60 minuter.

Forskarna vid Lunds universitet har använt sig av enkätsvar från de folkhälsoenkäter som skickas ut vart fjärde år i Skåne.

Resultatet visar att personer som pendlar med bil och kollektivtrafik har ett starkare samband med negativa hälsoutfall som stress, sömnsvårigheter, antal sjukdagar, vitalitet och självskattad hälsa än de som går eller cyklar till arbetet.

– Under tiden som du pendlar utsätts du också för saker som kan vara stressande. Om du åker buss kan det vara trängsel eller förseningar, om du kör bil kan det vara bilköer, säger Kristoffer Mattisson folkhälsoforskare vid avdelningen för Arbets- och Miljömedicin vid Lunds Universitet till SvT Nyheter Skåne.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)