Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Varannan bussförare nu konfliktutbildad

Hälften av landets bussförare är nu utbildade i konflikthantering. Foto: Volvo.

Hälften av landets bussförare är nu utbildade i konflikthantering. Foto: Volvo.

Omkring hälften av landets bussförare har utbildats i konflikthantering, bedömer man på branschorganisationen Sveriges Bussföretag. Framtiden när det gäller utbildningen av  handledare som sedan utbildar förarna är dock oklar idag.

Hittills har drygt 250 handledare utbildats i konflikthantering för bussförare. Utbildningen har skett i Prevents regi och har tagits fram i samverkan med branschen. Handledarna utbildar i sin  tur förare i bussföretagen. Både små och stora företag har varit representerade i utbildningen.

Syftet är att ge bussförare fler verktyg att hantera en yrkesvardag som ibland innehåller påhopp, kränkningar, hot eller till och med våld.

– Uppskattningsvis har hälften av landets bussförare nu fått utbildning i konflikthantering genom sina egna handledare på företagen. En branschsatsning som varit och är uppskattad. Eventuellt blir det en fortsättning framöver, säger Jan Arvidsson, arbetsmiljörådgivare inom Sveriges Bussföretag.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)