Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

173 000 elbussar nu i världen

Nu rullar 173 000 elbussar i världen, nästan alla i Kina. Den här batteridrivna Urbino från Solaris går i trafik i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Nu rullar 173 000 elbussar i världen, nästan alla i Kina. Den här batteridrivna Urbino från Solaris går i trafik i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Nu finns det 173 000 elbussar i trafik i världen – och nästan alla finns i ett enda land, Kina. Det framgår av en ny rapport från UITP, den internationella kollektivtrafikunionen. Rapporten har tagits fram inom det så kallade ZeEUS-projektet där förkortningen står för Zero Emissions Urban Bus System.

Enligt rapporten har 19 lokaltrafikoperatörer och -myndigheter i Europa publicerat en elbusstrategi för omkring 25 städer fram till år 2020. Då kommer mer än 2500 elbussar att vara i trafik i dessa städer, vilket representerar 6 procent av städernas totala stadsbussflotta om 40 000 bussar.

Rapporten innehåller också en marknadsanalys som har gjorts bland busstillverkare. Denna visar att serieproduktion av elbussar i Europa kan nå full mognad under åren 2018n – 2020.

UITP-rapporten innehåller också en omfattande översikt av den elbusstrafik som finns i Europa idag, liksom av de olika lösningar som finns på marknaden. Man tar upp 61 städer i Europa där fullstora elbussar går i trafik eller testas, det vill säga minst 12 meter långa bussar eller bussar med en kapacitet för minst 55 passagerare. I rapporten finns också en lista på 27 tillverkare som erbjuder den här typen av bussar för den europeiska marknaden.

Globalt nådde antalet elbussar år 2015 det svindlande antalet av 173 000 bussar. Av dessa fanns 170 000, mer än 93,8 procent, i Kina. Den kinesiska regeringen stöttar aktivt en satsning på elbussar och andra eldrivna fordon med sikte på att tillverka 1,67 miljoner elfordon under tioårsperioden 2010-2020.

I Europa finns drygt 1300 elbussar som är i trafik eller är beställda: batteribussar, laddhybrider samt trådbussar med batterier som kan köras utanför ledningsnätet.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)