Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Amerikansk stad storsatsar på elbussar

Den amerikanska elbusstillverkaren Proterra har fått den hittills största ordern på batteribussar i Nordamerika. Bild. Proterra.

Den amerikanska elbusstillverkaren Proterra har fått den hittills största ordern på batteribussar i Nordamerika. Bild. Proterra.

Den amerikanska storstaden Seattle gör nu en storsatsning på batteribussar. Efter en försiktig start med tre bussar i provtrafik för knappt ett år sedan har lokaltrafiken i Seattle, King County Metro, nu beslutat att fram till år 2020 köpa 120 batteridrivna stadsbussar. 73 av dessa ska levereras av den amerikanska elbusstillverkaren Proterra. Det är den hittills största ordern på elbussar i Nordamerika.

Åtta bussar ska sättas i trafik i år och ytterligare tolv nästa år. För att testa batteri. Man kommer också att köpa in upp till nio elbussar från olika tillverkare för att testa batteritekniken. King County Metro vill också få busstillverkarna att utveckla 18-meters batteribussar som ska kunna ersätta Metros ledbussar. Dessa utgör idag 55 procent av vagnparken.

Proterra ska också leverera laddstationer för snabbladdning av bussarna vid ändhållplatserna.

Seattle, som ligger i delstaten Washington i nordvästra USA, har ungefär 680 000 invånare.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)