Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Knapp ska få busspassagerare att resa sig

BebisknappEfter inspiration från London lanseras nu i Sverige Bebisknappen. Det är en knapp som ska underlätta för alla gravida att göra sin graviditet synlig och få igång snacket.  Och göra kollektivresan mindre påfrestande för gravida kvinnor. Enligt initiativtagaren Fredrik Holmberg finns inget vinstintresse bakom knappen.

Bakgrunden är att många kvinnor upplever det jobbigt att åka kollektivt under graviditeten. Bakom initiativet står Fredrik Holmberg som till vardags jobbar som kreatör / art director.

– Jag var i London och såg gravida kvinnor på stan som bar en knapp och tänkte att det vore bra med en liknande i Sverige. Så jag gjorde en enkät och frågade tjejer, som varit eller är gravida, om de tyckte att det skulle vara till hjälp, säger han och konstaterar att intresset fanns.

77% skulle kunna tänka sig att bära en knapp, men många trodde inte att det skulle hjälpa. Någon svarade att hon inte ens blivit erbjuden plats att sitta trots att magen knappt fick plats på bussen.

Förhoppningen är enligt Fredrik Holmberg, förutom att knappen ska vara till hjälp rent praktiskt på bussar och tunnelbanor, att initiativet startar en diskussion kring ämnet (bland annat under hashtaggen #bebisknappen), men även att närliggande frågor lyfts på ett enkelt sätt. Hur påverkas man av en graviditet? Hur agerar vi i kollektivtrafiken? Vad kan få oss att släppa blicken från våra telefoner?

Share Dela

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)