Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal vann mot Nobina om pauser

En paus vid ändhållplats är ingen paus om inte föraren kan lämna bussen, slår Arbetsdomstolen fast. Foto: Volvo.

En paus vid ändhållplats är ingen paus om inte föraren kan lämna bussen, slår Arbetsdomstolen fast. Foto: Volvo.

Det är inte en paus i arbetet för en bussförare när bussen står vid en ändhållplats. Det slår Arbetsdomstolen fast i en färsk dom. Domen innebär att bussoperatören Nobina ska betala skadestånd på 50 000 kronor till fackförbundet Kommunal, eftersom domstolen anser att företaget har brutit mot pausreglerna i kollektivavtalet, skriver tidningen Kommunalarbetaren.

Avtalet stadgar att en förare får köra högst 2,5 timmar utan paus. Men den bussförartjänst hos Nobina i Falkenberg som tvisten gäller har inneburit att förarens körtid har varit 2 timmar och 50 minuter utan paus.

Nobina hävdade att föraren har haft paus när bussen stått vid ändhållplatser. Kommunals ståndpunkt är att även uppehållet vid ändhållplatserna ska räknas som körtid. Bland annat kan inte föraren lämna bussen under uppehållet.

Nobina har hävdat att föraren kan be passagerarna att lämna bussen under uppehållet. men Arbetsdomstolen anser att eftersom det rör sig om så korta stopp som två minuter är det svårt att hinna med att be passagerarna lämna bussen och sedan stiga på igen. Alltså är det körtid och inte paus anser domstolen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)