Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bättre bältesanvändning på expressbuss

Allt fler använder alltid säkerhetsbälte när de åker expressbuss. Foto: Swebus.

Allt fler använder alltid säkerhetsbälte när de åker expressbuss. Foto: Swebus.

Allt fler använder alltid bältet när de åker expressbuss, visar expressbussföretaget Swebus´ årliga undersökning av bältesanvändningen på bussarna. Den visar att 83 procent av resenärerna alltid använder bälte. För två år sedan var det 66 procent.

Swebus´ undersökning görs i syfte att uppmärksamma bältesanvändningen som en viktig säkerhetsfråga och på sikt öka användningen av säkerhetsbälte ombord. Sedan 1 januari 1999 är det lag att använda bältet under hela färden.

Årets undersökning visar att bältesanvändningen på expressbussen utvecklas positivt. 83 procent svarar att de alltid använder bältet. Förra året var motsvarande siffra 78 procent och 66 procent år 2015. Enbart 4 procent svarar att de aldrig använder bältet på bussen medan 13 procent uppger att de använder bältet ibland. Resultatet kan jämföras med att 97 procent alltid använder bältet i bilen.

– Vi är nöjda med att bältesanvändningen ökar, men vårt mål är att det ska bli lika självklart att knäppa på sig bältet i bussen som det är i bilen, säger Patrik Wadenhed, trafikchef på Swebus.

– Att bältesanvändningen ökar tror vi beror på att vi som bussbolag aktivt arbetar med att påminna resenärerna. Vi har dekaler och lysande skyltar med uppmaningar att sätta på sig bältet ombord och våra förare informerar i högtalarna.

Undersökningen visar att under samma period som bältesanvändningen har ökat, så är det också fler resenärer som uppfattar förarens information om bältena ombord. Totalt svarar 93 procent att de hört föraren informera om att det finns bälten ombord och att det är lag på att använda dem. Det kan jämföras med 89 procent förra året och 84 procent år 2015.

Bältesanvändningen är något högre bland kvinnor än bland män. Slarvet med att spänna fast sig minskar med ökande ålder.

Resenärer som inte använder bälte på expressbussen anger följande orsaker:

Bekvämare att sitta utan säkerhetsbälte: 47%; Glömmer bort det: 37%; Tar bara av det för att gå på toaletten: 27%; Av gammal vana låter jag bli: 19%; Jag vill enkelt kunna röra på mig på bussen: 14%; Känns inte viktigt: 9%; Annat: 8%V; isste inte om att det fanns säkerhetsbälte: 3%.

Share Dela

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Det blir en slags dubbelmoral när vissa bussbolag har bussvärdinnor som går runt i bussen och kollar biljetter eller säljer tilltugg under färd. Jag skulle säga att det är ännu farligare än obältade passagerare som sitter stilla. Dessutom brukar ju förarna uppmuntra passagerarna att komma fram till dem och fråga om det är något de undrar över. Och ska man hålla på reglerna är det inte ens tillåtet att gå på toaletten under färd. Det skulle ju i så fall innebära att alla passagerare måste klara av sina toalettbesök under pauserna och hållplatsuppehållen och att bussen inte får köra förrän den sista kommit ut från toaletten och satt sig ner, vilket säkert skulle förlänga körtiderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)