Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

400 000 kilometer för Hybricons elbussar

Hybricons elbussar har nu kört 400 000 kilometer i linjetrafik i Umeå. Foto: Ulo Maasing.

Hybricons elbussar har nu kört 400 000 kilometer i linjetrafik i Umeå. Foto: Ulo Maasing.

Hybricons elbussar i Umeå har nu passerat 400 000 körda kilometer i verklig linjetrafik, rapporterar företaget. Där går de i den så kallade Ultratrafiken, alltså lokaltrafiken i Umeå som körs av Transdev.

Enligt intresseorganisationen Power Circle fanns vid årsskiftet totalt 41 helt elektriska bussar i trafik i tio svenska kommuner. Det är en fördubbling mot för ett år sedan. Av de 41 är tio tillverkade av Hybricon.

– Det är roligt att se svart på vitt från någon annan att vi har en så betydande andel av den marknad för elbussar som är på väg att snabbt växa fram, kommenterar Hybricons vd Johan Suup.

Power Circle väntar sig en kraftig ökning i takt med att fler aktörer inser elbussarnas fördelar, som förutom låga utsläpp av koldioxid också är energieffektiva och tysta.

– Eldrivna bussar har egenskaper som gör dem attraktiva att använda exempelvis i stadskärnor och bostadsområden, som ett komplement till bussar som går på andra förnybara drivmedel. Eldrift skapar spännande möjligheter att förlägga hållplatser inomhus eller närmare användarna, vilket kan bidra till att öka attraktiviteten för kollektivtrafiken. Jag ser fram emot att ta del av de erfarenheter man nu skapar på många platser runt om i landet genom att testa elbussar, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)