Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trafikskolorna: Utbrett fusk vid förarprov

Michael Axelsson, vice ordförande för Sveriges Trafikskolors Riksförbund: Omfattande fusk med förarprovet. Foto: STR.

Michael Axelsson, vice ordförande för Sveriges Trafikskolors Riksförbund: Omfattande fusk med förarprovet. Foto: STR.

Det förekommer ett utbrett fusk vid Trafikverkets kunskapsprov för körkort. Det hävdar Michael Axelsson, vice ordförande för STR (Sveriges Trafikskolors Riksförbund) i en artikel i STR:s tidning Mitt i Trafiken. Axelsson säger sig ha sett elever som avvikit från arbetsmarknads- och kommunala bussförarutbildningar eller som försökt 19 gånger och kommit tillbaka med godkänt kunskapsprov.

– Om man sedan kollat med muntliga frågor om grundläggande saker för en bussförare har det visat sig att de i princip inte kunde någonting, säger Axelsson till Mitt i Trafiken.

Michael Axelsson anser att kunskapsprovet har spelat ut sin roll eftersom det inte är rättssäkert. Därför borde det stängas ner tills man hittat en säker lösning.

Mitt i Trafiken har också intervjuat en trafiklärare som anser att det i Sverige varje dag utfärdas körkort på falska grunder. Läraren berättar också om en elev som klarade körprov bra men som inte kunde vare sig svenska eller engelska. Han gjorde fem prov, ett på sitt modersmål, tre på engelska och det sista på svenska där han fick godkänt med 59 rätt. Trafikläraren tror att eleven haft tillgång till kanske 1000 frågor i provet och lyckats memorera de rätta svaren på frågorna.

Kristina Hagberg, resultatenhetschef för förarprov på Trafikverket, anser dock att provet är rättssäkert. Samtidigt medger hon att det finns ”en teoretisk chans” att elever kan besvara frågor på svenska utan att ens förstå språket.

Förra året upptäckte Trafikverket ett 80-tal fall av försök till fusk vid kunskapsprovet. Vanligast var det med fusklappar och falska id-handlingar. Andra former av fusk var att provet fotograferades med glasögon, mobiltelefon  eller dold kamera.

Trafikverket kommer med början vid årsskiftet att byta ut dagens provsystem för kunskapsprov. Det bygger på ett nytt IT-system med nya slumpade frågor vid varje nytt prov. Därmed ska möjligheterna att chansa sig till ett godkänt resultat minska avsevärt.

Det har nämligen blivit ett stort problem att allt fler gör provet många gånger och klarar sig med hjälp av turen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)