Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen utreder färdtjänst och skolskjutsar

Infrastrukturminister Anna Johansson(S) vill ha en effektiuvare organisation av särskilda persontransporter. Foto: Kristian Pohl, regeringskansliet.

Infrastrukturminister Anna Johansson(S) vill ha en effektivare organisation av särskilda persontransporter. Foto: Kristian Pohl, regeringskansliet.

Regeringen beslutade på fredagen att tillsätta en utredare som ska analysera reglerna för särskilda persontransporter, som exempelvis färdtjänst och sjukresor. Syftet är att få en effektivare samordning. Utredare blir Anita Johansson som idag bedriver egen konultv3rksamhet och är vice ordförande i Försäkringskassan i Stockholm samt ledamot i Inlandsinnovation AB och Luleå Tekniska Universitet.

Tidigare har hon erfarenhet från bland annat Regeringskansliet, AFA Försäkring, Länsstyrelsen i Norrbottens län och Verket för högskoleservice.

Särskilda persontransporter är ett samlingsnamn för transporter som ges till resenärsgrupper med särskilda behov. Transporterna tillhandahålls av samhället och innefattar färdtjänst, riksfärdtjänst, sjukresor och skolskjutsar.

En studie som Trafikanalys har gjort av lagstiftningen för särskilda persontransporter har visat på ett invecklat regelverk med splittrat huvudmannaskap, ökade kostnader, sjunkande produktivitet och en långsiktig utveckling som inte är hållbar.

Den särskilda utredaren Anita Johanssons uppdrag blir nu att analysera regelverket för särskilda persontransporter i syfte att identifiera hinder för kommunala och regionala myndigheter att åstadkomma en effektiv samordning, och föreslå ändrade eller nya regler för att undanröja hinder.

Senast den 30 november ska utredningen vara klar.

– Dagens regelverk för särskilda persontransporter är komplicerat och skapar osäkerhet och ineffektivitet för aktörerna som utför transporter. För den enskilda resenären blir det svåröverblickbart med det splittrade huvudmannaskapet, där en och samma resa kan omfattas av olika aktörsansvar och olika avgiftssystem. Nu ska utredaren få se över dessa, säger infrastrukturminister Anna Johansson.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)