Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bergkvarabuss´ vd om bussolyckan i Härjedalen

Bergkvarabuss´ vd Göran Mellström. Foto: Ulo Maasing.

Bergkvarabuss´ vd Göran Mellström. Foto: Ulo Maasing.

Bergkvarabuss´ vd Göran Mellström gick på onsdagen ut med ett mycket personligt pressmeddelande med anledning av söndagens bussolycka på E45 i Härjedalen.Vi återger meddelandet i sin helhet här:

” Det finns tillfällen, då orden tar slut, då man som medmänniska inte kan uttrycka de känslor som uppfyller en. Nu är ett sådant tillfälle. Den mardröm jag då och då väckts upp ur under mina 40 år i bussbranschen har blivit verklighet och den här gången finns inget räddande uppvaknande. Tre människor har mist livet och flera skadats ombord på en av vårt företags bussar.

Det är en förfärlig tragedi. Jag känner smärta i djupet av mitt hjärta och jag sörjer med de familjer som drabbats. Det finns inga ord. I tystnad skänker jag er mina varmaste tankar.

Dessa uppriktiga ord riktar jag till de familjer som drabbades i trafikolyckan utanför Sveg i söndags. Jag väljer nu att uttala mig ännu en gång, med en vädjan till massmedia och allmänhet att avvakta polisutredningen och inte sprida rykten eller egna teorier om vad som orsakade den tragiska olyckan. Den pågående polis- och haveriutredningen kommer att ge oss de svar vi alla väntar på. Nu handlar det inte om lösnummer, sensationer eller om att ett företagsnamn kan ta skada. Det handlar om människor i sorg. Låt oss alla visa dem vår respekt.

Den förare som framförde fordonet vid olyckstillfället är i stort sett fysiskt oskadd, men mycket olycklig och bedrövad. Han får såväl relevant krisstöd som juridiskt ombud.

Hela vår personal känner stort deltagande med de som drabbats och många känner sig personligen pressade av den mediahets de upplever.

Komplett och uttömmande dokumentation har överlämnats till såväl polisen som Swedac och kommer även sändas till Statens Haverikommission. Vi har av polisen uppmanats att ännu inte ge offentlighet åt denna dokumentation, då utredningsarbetet pågår. Vi ber om förståelse för detta.

Ingenting påvisar hittills att det förelåg något tekniskt fel på fordonet. Det har spekulerats om besiktningsprotokoll. De omtalade hjullagren byttes ut den 11 november 2016. Fordonet har därefter fått ett fackmannamässigt besiktningsgodkännande (länk till reportage). Sydsvenskans påståenden om icke fackmannamässiga besiktningar och problembuss tar jag definitivt avstånd från. Påståendena saknar helt grund.

TV4 uppgav i måndagens sändning att en förare påtalat brister på fordonet. Fakta är att bussen var på serviceverkstaden i Varberg för översyn torsdagen den 30 mars. På fredagen förflyttades den tom till Skene av en förare som vid ankomst meddelade att han hade synpunkter på bussen. Verkstadspersonalen i Skene gjorde då återigen en kontroll och därefter provkördes bussen av en vid busstypen van förare. Inga fel konstaterades. Fordonet uppträdde helt normalt. Vi finner det positivt att föraren handlade enligt företagets säkerhetspolicy och meddelade verkstaden, då han upplevde en osäkerhet.

Fortsättningsvis kommer vi att avvakta utredningen och inte uttala oss i media. Vår hemsida kommer att hållas uppdaterad.

Vi försäkrar om att vi värnar om säkerheten och gör allt som står i vår makt för att våra resenärer ska resa tryggt. Vi, jag personligen och mina medarbetare inom olika funktioner, beklagar det inträffade ännu en gång. Våra dagar är fyllda av vemod och våra tankar riktas till de familjer som drabbats.”

Göran Mellström, vd

Taggat som: ,

3 kommentarer »

  1. Detta var nog bland det mest falskklingande och därmed föraktfulla jag läst!!!
    Bergkvaras hela affärsidé är att kapa kostnader och därmed generera vinst!!!
    Kostnader skapar Bergkvara genom att på olika sätt minska lönekostnader och underhållskostnader och det är händelser som denna tragiska olycka som blir resultatet:(
    Tyvärr är Bergkvaras affärsidé den rådande i branchen

  2. Vilket bussbolag driver du?

  3. Vilken bussbolag driver du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)