Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftig ökning för Volvo Bussar

Volvo Bussar har fått en order på 90 elhybridbussar och tolv laddstationer från ABB till trafikföretget TEC i Belgien. Bussarna ska gå i trafik i städerna Charleroi och Namur.

Volvo Bussar fick under det första kvartalet bland annat en order på 90 elhybridbussar och tolv laddstationer från ABB till trafikföretaget TEC i Belgien. Bussarna ska gå i trafik i städerna Charleroi och Namur. Bild: Volvo.

Leveranserna minskade men orderingången ökade kraftigt för Volvo Bussar under årets första tre månader. Det framgår av Volvokoncernens kvartalsrapport som presenterades på tisdagsmorgonen, Jämfört med det första kvartalet 2016 minskade leveranserna med tio procent, men orderingången ökade med 34 procent.

Volvo konstaterar att det första kvartalet präglades av en något svagare europeisk bussmarknad. Samtidigt ökade intresset för elbussar.

Den nordamerikanska marknaden var stabil, konstaterar Volvo som där hade en bra försäljning av turistbussar och en fortsatt hög efterfrågan på bussar för kollektivtrafik. Den brasilianska marknaden är fortsatt svag, medan Asien visar en positiv utveckling med tillväxt i Stillahavsregionen.

Totalt levererade Volvo Bussar 1 838 bussar under det första kvartalet, tio procent färre än samma tid i fjol. Volvo förklarar minskningen främst den svaga brasilianska marknaden och en seg start när det gäller leveranserna på nya kontrakt för kollektivtrafikbussar i Nordamerika.

Orderingången ökade däremot med 34% till 3 176 bussar, med ökningar på de flesta av marknaderna.

Under det första kvartalet ökade Volvo Bussar sin nettoomsättning med sex procent till 5 548 miljoner kronor jämfört med samma period 2016. Justerat för förändrade valutakurser steg försäljningen med tre procent.

Fordonsförsäljningen ökade med en procent justerat för valuta trots att antalet levererade bussar minskade med tio procent. Det beror på att Volvo sålde en ökad andel kompletta bussar i jämförelse med chassier.

Både det justerade och rapporterade rörelseresultat uppgick till 101 miljoner kronor mot 59 miljoner i fjol.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)