Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mobil i handen förbjuds för förare

Transportstyrelsen föreslår att handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning ska förbjudas för förare under körning.

Transportstyrelsen föreslår att handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning ska förbjudas för förare under körning.

Det bör bli förbjudet för fordonsförare att hålla en mobiltelefon i handen under färd. Det föreslår Transportstyrelsen i en rapport som man på tisdagsförmiddagen överlämnade till infrastrukturminister Anna Johansson(S).

Idag gäller att en förare inte får använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning på ett trafikfarligt sätt. Men Transportstyrelsen konstaterar att det är svårt för polisen att tillämpa reglerna.

Resultatet har blivit att bara ett 80-tal personer per år har fällts för brottet, sedan bestämmelsen trädde i kraft år 2013. Fall där Transportstyrelsen har återkallat körkortet som följd är ännu färre.

Därför vill Transportstyelsen att dagens regler kompletteras med ett uttryckligt förbud mot att hålla en mobiltelefon i handen under färd.

Ett sådant förbud skulle enligt Transportstyrelsen öka polisens möjligheter att övervaka förarnas beteende.

Samtidigt skulle ett förbud innebära att Sverige lever upp till de krav som ställs i Wienkonventionen, ett internationellt avtal om vissa gemensamma regler för vägtrafik, där minimikravet är ett förbud mot att förare vid färd på väg med motordrivna fordon använder handhållen mobiltelefon.

–  Förbud i andra länder har inte haft särskilt stor effekt så man ska inte förvänta sig stora trafiksäkerhetsmässiga fördelar genom en regeländring. Men samtidigt innebär ett uttryckligt förbud att det blir tydligare för förare att veta vad som gäller och lättare för polisen att se till att reglerna efterlevs, säger Therese Malmström på Transportstyrelsen.

Hon har varit projektledare för den utvärdering som Transportstyrelsen har haft regeringens uppdrag att göra av de regler som infördes 2013 för att motverka trafikfarlig användning av mobiltelefoner och annan kommunikationsutrustning under färd.

– Regeringen kommer sannolikt att gå vidare med ett utökat förbud, förklarade infrastrukturminister Anna Johansson i samband med att hon tog emot rappoerten från Transportstyrelsen.

Taggat som: , ,

2 kommentarer »

  1. Vettigt förslag. Enda sättet att bli av med alla som surfar skriver sms under färd. Men tycker att även cyklister skulle omfattas av lagen.

  2. När man signalerar att mobil prat bakom ratten är farligt tror människor på det. Egentligen är det inte farligt att prata i mobil bakom ratten. Föraren kompenserar det genom att öka uppmärksamheten finns det undersökningar på. Men när media skriker ”vargen kommer” tror människor på det. Det utvecklas ett nationellt paniksyndrom om mobilpratande chaufförer bakom ratten. Egentligen är det inte farligt men det är media som sprider skräcken och farligheten med mobilpratande bakom ratten. Fenomenet är rent psykologiskt i våra hjärnor. Säger någon att det är farligt tror vi på det fast motsatsen kan bevisas. Det här fenomenet är nu så inrotat att folk krisar ihop om någon skulle tala i mobiltelefon under färd. Tänk vad lättlurade vi människor är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)