Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gotland snart fossilfritt

Gotlandsbuss satsar på HVO. Foto: Ulo Maasing.

Gotlandsbuss satsar på HVO. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiken på Gotland är nu snabbt på väg att bli fossilfri. Förutom att nya bussar är på väg att fasas in i landsortstrafiken på ön byggs en del äldre dieselbussar om för att köras på HVO, hydrerad vegetabilisk olja, skriver Gotlands Allehanda.

En stor del av de äldre dieselbussarna är från 2009 och köäptes in när samverkansbolaget Gotlandsbuss vann upphandlingen av kollektivtrafiken på ön. Ett av företagen i Gotlandsbuss är Perssons Buss som har tre av de gula bussarna i kollektivtrafiken på ön samt tre bussar för skolskjuts och turisttrafik.

Peter Johansson på Perssons Buss uppger för Gotlands Allehanda att det krävdes en ombyggnad två av företagets bussar som rullat i kollektivtrafiken sedan 2009 för att man skulle bli helt fossilfri.

– Det kostade inte mer än 5 000 – 10 000 kronor per buss, säger Peter Johansson till Gotlands Allehanda. Han tillägger att servicekostnaderna inte ökat.

– När Energifabriken i höstas meddelade att de skulle öppna ett tankställe för HVO i Visby bestämde vi att ställa om alla våra bussar. Det är ett samarbete med Biogas Gotland.

Nu körs ett tiotal av totalt 24 bussar i kollektivtrafiken på Gotland på HVO och fler blir det.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)