Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Härnösand satsar på extremt billiga resor

Från årsskiftet blir bussresorna i Härnösand avgiftsfria för barn och ungdomar. Vuxna betalar 50 kronor i månaden. Foto: Härnösands kommun.

Från årsskiftet blir bussresorna i Härnösand avgiftsfria för barn och ungdomar. Vuxna betalar 50 kronor i månaden. Foto: Härnösands kommun.

Från årsskiftet ska det bli extremt billigt att resa med kollektivtrafiken inom Härnösands kommun. Barn och ungdomar får åka gratis, vuxna för en femtiolapp i månaden. Det föreslår kommunstyrelsen i Härnösand.

Målet är att öka resandet med kollektivtrafiken med 50 procent och minska bilåkandet med tio procent.

De kraftigt subventionerade resorna med buss gäller inom Härnösands kommun. Tanken är att subventionen ska testas i 36 månader med start senast 1 januari 2018. Efter de första tolv månaderna ska försöket utvärderas.

Centrumlinjen, som idag är gratis, omfattas också av förslaget. Det betyder att Centrumlinjen fortsättningsvis blir gratis för barn och unga, men kostar 50 kronor i månaden för övriga resenärer.

Kostnaden för den avgiftsfria och kraftigt subventionerade kollektivtrafiken beräknas till 3,4 miljoner kronor per år. Men det kan bli mindre om många nu väljer att resa kollektivt. Det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige.

– Vår ambition är att kollektivtrafiken ska bli ett bra alternativ för fler i vardagen. Då är kostnaden en pusselbit. Samhällsnämnden arbetar också med att se över busslinjernas dragning. Där kommer vi också att göra förändringar framöver, säger Karin Frejarö, kommunstyrelsens vice ordförande (MP).

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)