Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Laddklart för omställning till elbussar i Värnamo

Här ska kraften komma till stadsbussarna i Värnamo efter sommaren. Foto: Värnamo kommun.

Här ska kraften komma till stadsbussarna i Värnamo efter sommaren. Foto: Värnamo kommun.

Värnamos elbusstart rycker allt närmare. På tisdagen kom laddstationen som ska förse de nya stadsbussarna på plats på stationsområdet i Värnamo. Efter  sommaren ska all kollektivtrafik i Värnamo tätort börja köras på grön el.

Själva laddstationen där bussarna ska laddas levereras av ABB men är tillverkad i Holland. Den el som används levereras av Värnamo Energi och är till 100 procent förnybar. Den är delvis producerad i lokala vattenkraftverk delvis i Värnamos biokraftvärmeverk.

Bakom satsningen på eldriven kollektivtrafik i Värnamo står Värnamo kommun och Jönköpings länstrafik. Trafiken kommer att skötas av Nettbuss. Trafiken på de tre stadsbusslinjerna ska köras med elhybridbussar från Volvo som också svarar för underhåll av bussar och batterier till en fast månadskostnad.

Bussarna kommer att utgå från stationen i Värnamo och täcka större delen av staden med halvtimmestrafik på vardagar mellan kl. 6.00 och 22.00. Det är en klar förbättring jämfört med dagens timmestrafik. Helt nytt är att Värnamo också får helgtrafik, planen är att det ska gå timmestrafik mellan kl. 9.00 och 19.00.

Laddstolpen är utrustad med en snabbladdare med en laddningseffekt på 150- 450 kW. Varje laddning beräknas ta högst sex minuter.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)