Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina riskerar miljonböter för oljeläckage

Nobina kör stadsbussarna i Malmö. Nu riskerar man mångmiljonvite för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa spill av olja och glykol. Foto: Ulo Maasing.

Nobina kör stadsbussarna i Malmö. Nu riskerar man mångmiljonvite för att inte ha gjort tillräckligt för att stoppa spill av olja och glykol. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Nobina, som bland annat kör stadsbussarna i Malmö, riskerar mångmiljonböter. Det är miljöförvaltningen i Malmö som har vänt sig till mark- och miljödomstolen och kräver Nobina på 6,4 miljoner kronor i vite, skriver Skånska Dagbladet. Miljöförvaltningen anser att Nobina inte har gjort tillräckligt för att hindra att olja läcker ut från parkerade stadsbussar på bussdepån nära Spillengen i Malmö.

Första gången som miljöförvaltningen upptäckte utsläpp av olja och glykol var vid en oanmäld inspektion hösten 2015. Då konstaterade man oljespill §på flera ställen på en 270 kvadratmeter stor yta och regnbågsfärgat vatten i två dagvattenbrunnar.

Nobina fick därefter fem förelägganden, kombinerade med viteshot, från miljöförvaltningen men i februari i fjol fann man att Nobina hade överträtt ett av föreläggandena. Sju oljefläckar syntes på asfalten och miljöförvaltningen krävde hos miljödomstolen i Växjö ett vite på 5000 kronor per fläck.

Men trots vitena och nya förelägganden har Nobina inte skärpt sig. Därför kräver nu miljöförvaltningen att mark- och miljödomstolen ska döma Nobina till viten på totalt 6,4 miljoner kronor för 30 oljeutsläpp under tiden 21 december 2016 till 27 april i år.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Det låter orimligt. Mycket motorolja idag är syntetiskt framställd och inte giftig. Glykol: Den är vattenlöslig och bionedbrytbar. Kraftigt utspädd glykol i ett reningsverk äts upp av bakterierna i den biologiska bädden i reningsverk. Kan kommunen visa på någon skada som kostar miljoner kr som skulle ha uppstått pga oljefläckar på asfalt? Asfalt som i sig själv är giftig och föga bionedbrytbar… Om kommunen inte kan påvisa någon dyr skada, så är det orimligt att skadestånd ska betalas ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)