Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina vinnare i Kungsbacka, Buss i Väst i mellersta Bohuslän

Kungsbacka resecentrum. Foto: Kungsbacka kommun.

Kungsbacka resecentrum. Foto: Kungsbacka kommun.

Bussoperatören Nobina har vunnit Västtrafiks upphandling av regiontrafiken i Kungsbacka Onsala. Trafikstart för avtalet är den 17 juni nästa år och avtalstiden är tio år. Det totala värdet av avtalet beräknas till cirka 320 miljoner kronor över löptiden. Idag körs trafiken av Nettbuss. Västtrafik har även upphandlat busstrafik i mellersta Bohuslän. Där försvarade Buss i Väst sitt uppdrag. Trafikstarten för det nya avtalet är dels i juni 2018, dels i juni 2019.

Det nya avtalet i Kungsbacka Onsala omfattar 15 nya bussar som präglas av tydliga miljömål där samtliga fordon ska drivas med förnyelsebart bränsle.

Västtrafiks beslut betyder att Nobina utökar sin verksamhet i Västra Götaland.

–  Vi är glada att Västtrafik ger oss utökat förtroende och att vi får starta ytterligare trafik i Kungsbacka. Vi ser fram emot att tillsammans med Västtrafik välkomna fler och nöjdare kunder till kollektivtrafiken, säger Pär Jansson, operativ chef för Nobina Sverige.

För mellersta Bohuslän startar trafiken vid två olika tillfällen. I Munkedal sker det i juni 2018 och då kommer sex nya bussar sätts in. I juni 2019 startar trafiken i Lysekil och Sotenäs med 23 nya bussar.

– Vår ambition med de nya avtalen är att båda parter ska arbeta aktivt mot det gemensamma målet att erbjuda en attraktiv kollektivtrafik som ger oss fler och nöjdare kunder, säger Rebecca Sundborg, affärschef buss region på Västtrafik.

De nya avtalen har en stark miljöprofil med tydliga mål att minska klimatpåverkan. Skärpta krav ställs också på energieffektivitet och buller. Från trafikstarten i juni 2018 kommer drygt 90 procent av trafiken köras med fossilfria drivmedel, vilket innebär en minskning av utsläppen av klimatpåverkande gaser med 70 procent.

I de nya avtalen har trafikföretagen större möjlighet att utforma trafiken och påverka utförandet. Det finns också möjlighet att få kvalitetsbonus om hög kundnöjdhet uppnås och resandeincitament, där resandeutvecklingen avgör hur stor ersättningen blir. Västtrafiks syfte med det är att ge de upphandlade företagen större ansvar och möjlighet att bättre använda sin kompetens.

Beslutet om tilldelningen kan överklagas senast den 26 juni.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)