Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Branschprotest mot upphandlingsstopp

    Per Nordin, ordförande i Örebro-Värmlands Bussbranschförening. Foto: Privat.

Per Nordin, ordförande i Örebro-Värmlands Bussbranschförening. Foto: Privat.

Företrädare för styrelse och medlemmar i Örebro-Värmlands Bussbranschförening protesterar i en debattartikel på fredagen i Nerikes Allehanda mot att Region Örebro län ska sluta upphandla busstrafiken. Istället ska regionen tillsammans med Västmanlands län starta ett eget bussbolag.

Det är elva företrädare för styrelsen och medlemmarna i bussbranschföreningen  som varnar för att jämförelse av kvalitet och pris blir omöjligt om Örebro stängs för kollektivtrafik som upphandlas i konkurrens.

– Vi vill öka dialogen med den regionala kollektivtrafikmyndigheten för att lösa problem och bidra till ökad kvalitet, skriver de elva och påpekar att man har bjudit in politiker till samtal innan beslutet om trafik i egen regi fattades.

– Tyvärr var det få som tackade ja.

I debattartikeln framhåller branschföreträdarna att deras bussföretag, till skillnad från offentliga, kan kombinera upphandlad busstrafik med beställningstrafik för pensionärsorganisationer, idrottsföreningar med mera.

– Det ger våra förare bättre scheman med körningar över hela dagen.

– Nu vrids klockan tillbaka 30 år. Vi är invånare och skattebetalare, många är småförtagare. Vi oroar oss för att mångfald med fokus på kvalitet byts mot kommunala monopol. Goda upphandlingar ger mest kollektivtrafik för pengarna, samtidigt som lokala företag kan växa och skapa jobb genom en väl fungerande pendling och kollektivtrafik, heter det i debattartikeln.

Undertecknare är Per Nordin, Söne Buss, och ordförande i bussbranschföreningen samt tio bussföretagare i föreningen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)