Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Expressbussjätte på svensk-norsk offensiv

Den europeiska expressbussjätten FlixBus satsar nu på en kraftig expansion i Sverige och Norge. Idag är två svenska bussföretag engagerade i FlixBus som partners: Göteborgsföretaget Stefans Buss samt Linköpingsbaserade Expressbuss, ägt av Wärnelius Buss. Här är en buss från vardera företaget på Arlanda flygplats och i trafik för FlixBus, även om bara den ena är i FlixBus´ färger. Foto: Ulo Maasing.

Den europeiska expressbussjätten FlixBus satsar nu på en kraftig expansion i Sverige och Norge. Idag är två svenska bussföretag engagerade i FlixBus som partners: Göteborgsföretaget Stefans Buss samt Linköpingsbaserade Expressbuss, ägt av Wärnelius Buss. Här är en buss från vardera företaget på Arlanda flygplats och i trafik för FlixBus, även om bara den ena är i FlixBus´ färger. Foto: Ulo Maasing.

Konkurrensen på den svenska expressbussmarknaden skärps rejält. Den europeiska expressbussjätten FlixBus satsar nu på en stark expansion i Sverige och Norge. Man börjar med 19 destinationer i de båda länderna med upp till sex dagliga avgångar och har siktet inställt på en snabb tillväxt. ”Vårt mål är att bli marknadsledande i Sverige”, säger Peter Ahlgren, vd för Flixbus Danmark och Flixbus Sverige. I Tyskland har FlixBus erövrat över 90 procent av marknaden på bara några år.

Mycket tyder alltså på att den svenska och norska expressbussmarknaden nu står inför en omskakande upplevelse. I synnerhet för Swebus som brottas med lönsamhetsproblem är FlixBus´ offensiv i Norden knappast välkommen. FlixBus grundades så sent som 2013 i Tyskland i samband med att den långväga busstrafiken i landet avreglerades. En rad aktörer med starka muskler gav sig in på marknaden, bland dem Deutsche Bahn, Deutsche Post/DHL, brittiska National Express och Stagecoach.

Samtliga har nu mer eller mindre slängt in vantarna. Den dominerande färgen på de tyska fjärrbusstationerna är genomgående FlixBus´ gröna färg. 2015 började FlixBus expandera i Frankrike, Holland, Österrike, Kroatien och Italien, både inrikes och med internationell trafik. I fjol etablerade man sig i Centraleuropa och Östeuropa och med internationell trafik till Spanien och Storbritannien.

Även för Norden har FlixBus satt som sitt mål att bli störst, även om Peter Ahlgren inte vill presentera någon tidplan för när målet ska vara nått. Men expansionen ska vara snabb.

– Vi började vår nordiska expansion i påskas i partnerskap med det danska bussföretaget Abildskou. Sedan följde partnerskap med Rødbillet. Nu är vi marknadsledande i landet. Målet i Sverige och Norge är att bli marknadsledande med råge, säger han.

Peter Ahlgren, vd för FlixBus i Sverige och Danmark. Foto: FlixBus.

Peter Ahlgren, vd för FlixBus i Sverige och Danmark. Foto: FlixBus.

600 procents tillväxt
FlixBus Sverige kör idag Malmö – Oslo samt Uppsala – Arlanda – Stockholm – Göteborg. 19 svenska och norska destinationer trafikeras med upp till sex dagliga avgångar.  De FlixBuslinjer som kommer in från Tyskland körs av andra företag inom FlixBus.

– Jag räknar med att vi kan växa med åtminstone 600 procent från vår nivå i dagsläget, säger Peter Ahlgren.

Samtidigt medger han att marknadsförutsättningarna är annorlunda på kontinenten och i Norden. Här finns det expressbussföretag som Nettbuss Travel och Swebus med lång marknadserfarenhet, medan den långväga busstrafiken på kontinenten är en ung marknad med bara fyra – fem år på nacken. I Europa trafikeras 24 länder av FlixBus. I fjol hade FlixBus 30 miljoner resenärer.

– Det ändrar inte vårt sätt att arbeta, men vi är medvetna om konkurrenterna och deras produkter. Vi anser att vi har en bättre produkt än våra konkurrenter och kommer dessutom att ha lägre biljettpriser än exempelvis Swebus. Och även om Swebus och Nettbuss är konkurrenter till oss får vi inte glömma bort att det främst är bilen vi ska locka resenärer från, säger FlixBus Sveriges vd.

Innovativ
FlixBus framgångar bygger i grunden på att man har varit extremt innovativ när det gäller att utnyttja digitaliseringen i en bransch som knappast har legat i framkant när det gäller de möjligheter som digitaliseringen öppnar för. Peter Ahlgren nämner nätverksplanering, digital utveckling och prissättning som några av styrkorna i FlixBus´ affärsmodell.

Modellen bygger också på att FlixBus samarbetar med små eller medelstora bussföretag som partners till FlixBus. Bussföretagen äger bussarna, medan FlixBus svarar för marknadsföring, bokningssystem, webblösningar med mera.

De första svenska FlixBuslinjerna drivs av Stefans Buss i Göteborg och Expressbuss i Linköping, ett bolag som ägs av Wärnelius Buss. Fler partners kommer troligen till, även om Peter Ahlgren inte vill sätta några mål för hur många partnerföretag man siktar in sig på. I hela Europa arbetar FlixBus tillsammans med 250 lokala bussföretag.

– Vi är alltid intresserade av att komma i kontakt med tänkbara partners. Det är oftast små och medelstora bussbolag vi är intresserade av med duktiga och lojala företagare.

För drygt ett år sedan lämnade Bergkvarabuss sitt omfattande partnerskap med FlixBus i Tyskland.

– De problem som fanns då är lösta och idag samarbetar FlixBus och Bergkvaras dotterbolag med chartertrafik i Tyskland, kommenterar Peter Ahlgren.

I likhet med FlixBus´ grundare och övriga företagsledning har den 33-årige svenske vd:n en bakgrund utanför bussbranschen. Det är en egenskap som präglar de startupföretag som nu börjar få en allt större betydelse även när det gäller digitaliseringen av kollektivtrafiken i övrigt.

Peter Ahlgren har i grunden en managementutbildning från prestigetyngda Harvard University och har jobbat med onlinespel, varit vd för spelbolag och arbetat som konsult – allt i den digitala ekonomin.

Taggat som: , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)