Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Eskilstuna nu landets mesta elbusstad

På måndagen sattes ytterligare tio elbussar från BYD i trafik i Eskilstuna. Foto: Transdev.

På måndagen sattes ytterligare tio elbussar från BYD i trafik i Eskilstuna. Sedan tidigare rullar två BYD elbussar i Eskilstuna. Foto: Transdev.

Nu är Eskilstuna landets mesta elbusstad. På måndagen sattes ytterligare tio elbussar i trafik i staden, vilket innebär att Eskilstuna nu har tolv fullstora elbussar i trafik. Samtliga bussar kommer från den kinesiska elbusstillverkaren BYD, Build Your Dreams.

– Det är med stor glädje och stolthet som vi idag trafiksätter tio splitternya elbussar. Vi tar nu ett stort steg mot en bättre miljö vad gäller utsläpp och buller, säger Anna Bergfors Fall, Avdelningschef Trafikavdelningen, Eskilstuna kommun.

Fakta om elbussarna i Eskilstuna

Tillverkare:  BYD

Kapacitet: 70 personer varav 29 sittande

Plats för rullstol och barnvagnar

Laddtid: 3 – 5 timmar

Räckvidd per laddning: Ca 30 mil beroende av väder, last och vägegenskaper

Elbussarna är ett resultat av trepartsamarbetet mellan Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet, operatören Transdev som kör stadsbussarna och Eskilstuna kommun som gemensamt verkar för en modern och hållbar kollektivtrafik i kommunen.

– Vår ambition är att skapa en attraktiv, hållbar kollektivtrafik där så många som möjligt väljer bussen istället för bilen. Elbussar är tystare än konventionella bussar och omtyckta av resenärerna och är ett positivt steg på vägen i den ambitionen, säger Hanna Bergström, enhetschef för trafikförsörjning på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet.

De nya bussarna är av samma modell som de tidigare två elbussarna och är tillverkade av BYD.

– Erfarenheten från dem har varit så goda att det var ett naturligt val att fortsätta med samma typ av buss. De är uppskattade av både förare och kunder, säger Bengt Karlsson, affärschef Transdev Eskilstuna.

Bussarna laddas i depå en gång per dygn. Fördelen med dessa bussar jämfört med de som snabbladdas längs med linjen är enligt Eskilstuna kommun att de inte kräver någon stor och dyr infrastruktur. Det innebär också att det inte blir några ingrepp i stadsmiljön.

Det tar cirka tre till fem timmar att ladda bussarna och sedan kan de köra upp till 30 mil. Transdev har avtal om förnybar el för att bussarna ska vara ett så klimatsmart alternativ som möjligt.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)