Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flickor känner otrygghet på buss och tåg

En stor majoritet av flickor som går på högstadiet eller gymnasiet känner sig otrygga på bussar och tåg. Foto: Ulo Maasing.

En stor majoritet av flickor som går på högstadiet eller gymnasiet känner sig otrygga på bussar och tåg visar en undersökning i Region Uppsala. Foto: Ulo Maasing.

En stor majoritet av de flickor som går på högstadiet eller i gymnasiet känner sig otrygga när de åker buss eller tåg. Den upplevda otryggheten har dessutom ökat kraftigt på bara några år. Det visar en stor undersökning av ungdomars liv och hälsa som Region Uppsala har genomfört.

Pojkar upplever en betydligt större trygghet i kollektivtrafiken, men även bland dem har den upplevda otryggheten ökat på bara fyra år.

Undersökningen Liv och hälsa ung genomförs vartannat år av Region Uppsala i samarbete med länets kommuner. Undersökningen genomförs i årskurs 7 och 9 samt i årskurs 2 på gymnasiet. Årets undersökning visar att ungdomars upplevda otrygghet i kollektivtrafiken har ökat påtagligt de senaste åren.

Tabellen visar andelen pojkar respektive flickor i Region Uppsala som svarar ja på frågan om de känner sig trygga på buss eller tåg enligt årets undersökning. 2013 års siffror inom parentes:

Högstadiet
Pojkar  årskurs 7: 59,6 (70,9) proc
Flickor årskurs 7: 27,0 (43,6) proc
Pojkar  årskurs 9: 64,2 (73,9) proc
Flickor årskurs 9: 25,9 (48,9) proc

Gymnasiet
Pojkar  årskurs 2: 64,9 (74,9) proc
Flickor årskurs 2: 23,5 (46,1) proc

Variationerna mellan kommunerna är stor när det gäller hur skolungdomar upplever tryggheten ombord på bussar och tåg enligt Region Uppsalas undersökning. Exempelvis uppger 43,3 procent av  flickorna i gymnasiets årskurs 2 i Enköping att de känner sig trygga när de åker buss eller tåg, medan bara 18,2 procent av flickorna i Håbo känner sig trygga.

Taggat som: ,

1 kommentar »

  1. Allt för låga respondentbaser för att dra några ordentliga slutsatser. Bara för Uppsala och länet man kan dra säkra slutsatser.

    Denna undersökning är ändå snäppet mer exakt än årets bottennotering VTI-undersökningen om 24 ungdomar i Göteborg. Det går inte att generalisera kring de unga mer än att just dessa 24 utvalda ungdomar tycker något.
    http://www.bussmagasinet.se/2017/08/unga-gillar-klollektivtrafik-foraren-viktig-for-upplevelsen/

    De beslutsfattare som genomför ändringar baserat på sådana undersökningar kommer bli gruvligt besvikna när nästa års undersökning presenteras…dessutom synd att ge sådana undersökningar allt för mycket mediautrymme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)