Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler söker sig till fordons- och transportutbildning

Matthias Dahl, vd för Tranasportföretagen: Glädjande siffror. Foto: Matthias Sandberg.

Matthias Dahl, vd för Tranasportföretagen: Glädjande siffror. Foto: Matthias Sandberg.

Preliminär statistik för läsåret 2017/18 redovisar sex procent fler elever på gymnasieskolans fordons- och transportprogram än i fjol. Transportnäringen har ett skriande behov av nya medarbetare.  Samtidigt stannar ökningen för alla typer av yrkesutbildningar på 0,5 procent jämfört med året innan.

Branschen riskerar att sakna 30 000-40 000 jobb fram till 2030 om relevanta politiska satsningar ej görs för att möta rekryteringsbehovet, konstaterade Transportföretagen i en rapport tidigare i sommar.

Den senaste statistiken visar på en viss ljusning i situationen.

– Kompetensförsörjningen har seglat upp som en av våra medlemsföretags största och viktigaste utmaningar. Skolverkets statistik med ett ökande intresse för gymnasieskolans fordons- och transportprogram är därför mycket glädjande, säger Mattis Dahl, vd för Transportföretagen.

– Våra medlemsföretag har ett omfattande rekryteringsbehov på såväl kort som lång sikt. Inom Transportföretagen arbetar vi uthålligt med att tillfredsställa transportnäringens rekryteringsbehov. I det arbetet för vi en dialog med företag, politiker, myndigheter, utbildningsarrangörer och personer som står inför ett yrkesval. Det ökande intresset för gymnasieskolans fordons- och transporttekniska utbildningar är ett steg i rätt riktning, säger Caj Luoma, chef för utbildning och kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)