Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Unik, flexibel busstrafik i Härnösand

Härnösand ska testa ny, unik busstrafik. Foto: Härnösands kommun.

Härnösand ska testa ny, unik busstrafik. Foto: Härnösands kommun.

Bussföretaget Byberg & Nordin, Härnösands kommun och teknikföretaget Skantek ska utveckla en helt ny lösning för kollektivtrafiken i Härnösand. Kommunen blir därmed testmiljö i ett projekt för att utveckla framtidens kollektivtrafik.

Resenärerna ska via en smartphone-app kunna beställa resor i ett flexibelt linjenät som ändras utifrån det behov som finns vid varje tillfälle.

Projektet heter Tunnll och bakom idén finns bussföretaget Byberg & Nordin som kör busstrafiken i Härnösand och Skantek AB som utvecklar tekniken. De två företagen står också för merparten av finansieringen tillsammans med statliga bidrag från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

– Det var naturligt att bjuda in Härnösand till det här samarbetet. Kommunen har sedan tidigare visat god vilja att utveckla en modern kollektivtrafik, säger Tomas Byberg på Byberg & Nordin.

– Det blir otroligt spännande att prova ett helt nytt och världsunikt sätt att köra kollektivtrafik på, säger Fred Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vid årsskiftet inför vi avgiftsfri kollektivtrafik. Denna pilotsatsning blir ett komplement för att göra det möjligt för fler att resa hållbart i Härnösand, säger Karin Frejarö (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Taggat som: , ,

2 kommentarer »

Trackbacks

  1. Intelligent mobility for small European cities comes closer to the reality – Tunnll
  2. Intelligent mobility for small European cities comes closer to the reality – Tunnll

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)