Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt mer biogas i Sverige

Biogasproduktionen i Sverige ökar. Allt mer av gasen används som fordonsgas. Foto: Ulo MAasing.

Biogasproduktionen i Sverige ökar. Allt mer av gasen används som fordonsgas. Foto: Ulo Maasing.

Sveriges biogasproduktion har ökat mellan 2015 och 2016. Allt mer av biogasen används dessutom som fordonsgas, enligt ny statistik från Energimyndigheten. Den totala produktionen av biogas i Sverige har nu passerat 2 terawattimmar (TWh) och uppgick år 2016 till 2 018 GWh biogas, en ökning med 4 procent sedan föregående år.

– Nära hälften av biogasproduktionen sker i 34 samrötningsanläggningar, och det är där biogasproduktionen också ökat mest under 2016. Avloppsreningsverken, som är flest till antalet och har störst installerad rötkammarvolym, stod för 35 procent av biogasproduktionen, säger Johan Harrysson vid Energimyndighetens analysavdelning.

Av den producerade biogasen gick 64 procent till uppgradering till fordonsgas (1 296 GWh) och 20 procent till värme (394 GWh). Biogas som facklas bort minskade något och uppgick till 9 procent. Resterande biogas gick till elproduktion och industriell användning (3 procent vardera).

 

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)