Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförare fälls för uppmärksammad dödsolycka

Olycksskylt-70x70Föraren av den buss som var inblandad i en uppmärksammad dödsolycka  i Lund i februari 2015 fälls av hovrätten. Han friades tidigare av tingsrätten, men hovrätten har gjort en annan bedömning av samma utredningsmaterial som tingsrätten hade. Olyckan inträffade då en buss skenade på Bangatan i Lund och körde på flera fotgängare. En 65-årig man omkom och en 19-årig kvinna fick svåra skador.

Olyckan inträffade i samband med en stor läcka på en fjärrvärmeledning. En kraftig ånga bildades när det heta vattnet läckte ut. Av okänd anledning skenade då bussen och körde på flera personer. Bromsarna på bussen visade sig fungera och om föraren hade bromsat hade olyckan kunnat undvikas.

Men tingsrätten ansåg att det ibland ändå kan uippstå situationer i trafiken som är svårbemästrade och att det då inte är rimligt att hålla föraren ansvarig, varför bussföraren friades.

Hovrätten i Malmö gör dock en annan bedömning. Hovrätten anser att föraren omedelbart borde ha trampat på bromsen. När han inte gjorde detta gjorde sig föraren skyldig till straffbar oaktsamhet.

Föraren döms därför av hovrätten till villkorlig dom samt 80 dagsböter à 210 kronor.

Det är inte klart om föraren ska överklaga domen till högsta domstolen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)